Милан Џида

Milan Džida
Зашто волимо позориште?

Понекад у осами весело – тужних живота чезнемо заличним огледалом како би увидјели све мане и врлине свог вањског и унутрашњег свијета. A онда се сијетимо Талије, јер нико тако добро не рефлектује постојање душе и тијела као театар, из тог разлога му дајемо сву своју љубав а инспирисани том љубављу драмски умјетници нам кроз дјело, режију, глуму као и многим другим позоришним средствима од маске, костима, свјетла па преко сценографије... осликавају живо огледало у којем се препознајемо и у којем увиђамо дубине у нама и око нас. И зато смо ми индивидуално једно велико позориште, које се врти око нас самих - око наших разноликих живота. И баш зато га и волимо.

Биографија

МИЛАН (Јовo) ЏИДА рођен је 25. априла 1974. године у Бањој Луци.

Дана 13. децембра 2004. године, дипломском представом „Вожд и смрт“ завршио је студије глуме на Академији умјетности у Бањој Луци, у класи професора Светозара Рапајића.

Mилан Ј. Џида запослен је у Дјечијем позоришту Републике Српске. У тој кући од снова учествовао је у многим представама.

Тренутно ради као инспицијент у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Издао је роман “Пламен вјечне среће“ и књигу драма под називом “Трилогриф моје драме“,која садржитри драмска дјела:

  1. “Тмина“ (трагедија)
  2. “Рики, бомбона је у ауту!“ (мелодрамска комедија)
  3. “Соба број 13“ ( (И)рационална драма )

Драма “Тмина“ је постављена у Студентском позоришту у Бањој Луци, а драма “Рики, бомбона је у ауту!“ је, као радио драма, иако је сценски писна, снимљена на радију БиХ и емитована на истом, као и на радију Републике Српске.

У слободно вријеме пише највише поезију и драмске текстове.

Живи и ради у Бањој Луци.

Признања и награде

Галерија