Чаробњак из Оза

Узраст: 5+, Трајање: 70 мин

Адаптација и режија: Славчо Маленов
Лутке и костими: Силва Бачварова
Сценографија: Васил Рокоманов
Музика: Петар Цанков
Израда лутака: Снежана Гркова; Петар Чекуров; Ганка Кирилова; Елизабет Забунова; Анелија Најденова.
Израда декора: Румен Бенковски и Јани Буковски.
Израда костима: Љиљана Шиниковић, Берина Шушчевић
Мајстор лутака: Зоран Бјелошевић
Свјетло мајстор: Саша Шуман
Тон мајстор: Борис Бијелић
Шеф сцене: Борко Глишић
Мајстори сцене: Ђорђе Штркић и Вид Милетић
Организатор: Драшка Деспенић

Играју

Опис

Драга публико,

Ансамбал Дjечијег позоришта Републике Српске припремио је за вас нову бајку-мјузикл, по мотивима чувене приче америчког писца Френка Лемана Баума и лијепе музике бугарског композитора Петра Цанкова.

О самој причи се може рећи да је међу највриједнијим чаробним бајкама, узникла на рубу између напада цивилизације и старинских културних вриједности. Бајка је један благи поглед у прошлост, према тзв. „дивљем свијету“, према  свим оним романичним стварима, које је цивилизација уништила и одбацила далеко од нас.

Малена, сирота Дороти живи у сивом и сухом Канзасу код чика Хенрија и тета Еме. Она сања о туђим, непознатим земаљама гдје расте цвијеће и људи имају лијеп и срећан живот. И ето Ураган је преноси у неки, до тада невиђани крај, гдје живе весели Жвакачи, Добре и Зле вјештице и влада моћни Чаробњак Оз. Жалосна немогућност да се врати кући поново је чини несрећном Она сада сања о повратку у Канзас, код тете и чике и мора прећи дуг и тежак пут до Великог Оза, који би јој могао помоћи. На своме путу Дороти се сусреће са другим несрећним створењима, које исто као и она  траже да неко испуни њихове највеће жеље. Дјевојчица и њени сапутници  Сламнато страшило, Лимени човјек и Плашливи лав вјерују да би Велики и моћни чаробњак Оз  то могао урадити. Они испуњавају све његове услове, али се изненада открива да чаробњака нема, да не постоји магични начин остварење снова. Свако мора сам да прође пут и нађе рјешење свог сана.

Посебно мјесто у овој адаптацији имају пјесме Матеја Стојанова који је познат и као писац текстова за пјесме у популарној музици. Оне помажу да лагано уђемо у фантастични свијет скривен у души мале дјевојчице Дороти и да схватимо оно што је скривено у сну сваког јунака.

Представа је весела, обојена и атрактивна. Осим у замимљивом сижеу, гледаоци би могли уживати и у лијепим костимима и луткама Силве Бачварове, покретној сценографији Васила Рокоманова и у сјајном извођењу глумаца.

Што се тиче музике Петра Цанкова, она се не ограничава само на изазивање ресположења и атмосфере, него даје правац према мјузиклу, који доноси нове креативне провокације глумачком ансамбалу. Представа „Чаробњак из Оза“ је компилација живе сцене, пјевања и плеса, маске, лутке и театара сјенке. Осим музикалости и глумачког владање гласом, на чему је озбиљно радио музички педагог и диригент Младен Матовић, овај мјузикл захтијева још специфичних техниких извођења и покрета, културу плеса, у чему је глумцима пуно помогао кореограф Драган Струкељ.

Вјерујем да су глумци  Дјечјег позоришта спремни испунити све задатке које траже њихове улоге. Мислим да је тај ансамбал тренутно, међу најбољим позоришним ансамблима на Балканау.

Представа „Чаробњак из Оза“ је намијењена  дјеци школског узраста, али би је могли пратити и сви они који се још увијек не желе осјећати одрасло.

Уживајте у представи!

Галерија

Карте за представу можете резервисати позивом на +387 51 232 839 или путем онлине резервације.