Čarobnjak iz Oza

Uzrast: 5+, Trajanje: 70 min

Adaptacija i režija: Slavčo Malenov
Lutke i kostimi: Silva Bačvarova
Scenografija: Vasil Rokomanov
Muzika: Petar Cankov
Izrada lutaka: Snežana Grkova; Petar Čekurov; Ganka Kirilova; Elizabet Zabunova; Anelija Najdenova.
Izrada dekora: Rumen Benkovski i Jani Bukovski.
Izrada kostima: Ljiljana Šiniković, Berina Šuščević
Majstor lutaka: Zoran Bjelošević
Svjetlo majstor: Saša Šuman
Ton majstor: Boris Bijelić
Šef scene: Borko Glišić
Majstori scene: Đorđe Štrkić i Vid Miletić
Organizator: Draška Despenić

Igraju

Opis

Draga publiko,

Ansambal Dječijeg pozorišta Republike Srpske pripremio je za vas novu bajku-mjuzikl, po motivima čuvene priče američkog pisca Frenka Lemana Bauma i lijepe muzike bugarskog kompozitora Petra Cankova.

O samoj priči se može reći da je među najvrijednijim čarobnim bajkama, uznikla na rubu između napada civilizacije i starinskih kulturnih vrijednosti. Bajka je jedan blagi pogled u prošlost, prema tzv. „divljem svijetu“, prema  svim onim romaničnim stvarima, koje je civilizacija uništila i odbacila daleko od nas.

Malena, sirota Doroti živi u sivom i suhom Kanzasu kod čika Henrija i teta Eme. Ona sanja o tuđim, nepoznatim zemaljama gdje raste cvijeće i ljudi imaju lijep i srećan život. I eto Uragan je prenosi u neki, do tada neviđani kraj, gdje žive veseli Žvakači, Dobre i Zle vještice i vlada moćni Čarobnjak Oz. Žalosna nemogućnost da se vrati kući ponovo je čini nesrećnom Ona sada sanja o povratku u Kanzas, kod tete i čike i mora preći dug i težak put do Velikog Oza, koji bi joj mogao pomoći. Na svome putu Doroti se susreće sa drugim nesrećnim stvorenjima, koje isto kao i ona  traže da neko ispuni njihove najveće želje. Djevojčica i njeni saputnici  Slamnato strašilo, Limeni čovjek i Plašlivi lav vjeruju da bi Veliki i moćni čarobnjak Oz  to mogao uraditi. Oni ispunjavaju sve njegove uslove, ali se iznenada otkriva da čarobnjaka nema, da ne postoji magični način ostvarenje snova. Svako mora sam da prođe put i nađe rješenje svog sana.

Posebno mjesto u ovoj adaptaciji imaju pjesme Mateja Stojanova koji je poznat i kao pisac tekstova za pjesme u popularnoj muzici. One pomažu da lagano uđemo u fantastični svijet skriven u duši male djevojčice Doroti i da shvatimo ono što je skriveno u snu svakog junaka.

Predstava je vesela, obojena i atraktivna. Osim u zamimljivom sižeu, gledaoci bi mogli uživati i u lijepim kostimima i lutkama Silve Bačvarove, pokretnoj scenografiji Vasila Rokomanova i u sjajnom izvođenju glumaca.

Što se tiče muzike Petra Cankova, ona se ne ograničava samo na izazivanje respoloženja i atmosfere, nego daje pravac prema mjuziklu, koji donosi nove kreativne provokacije glumačkom ansambalu. Predstava „Čarobnjak iz Oza“ je kompilacija žive scene, pjevanja i plesa, maske, lutke i teatara sjenke. Osim muzikalosti i glumačkog vladanje glasom, na čemu je ozbiljno radio muzički pedagog i dirigent Mladen Matović, ovaj mjuzikl zahtijeva još specifičnih tehnikih izvođenja i pokreta, kulturu plesa, u čemu je glumcima puno pomogao koreograf Dragan Strukelj.

Vjerujem da su glumci  Dječjeg pozorišta spremni ispuniti sve zadatke koje traže njihove uloge. Mislim da je taj ansambal trenutno, među najboljim pozorišnim ansamblima na Balkanau.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ je namijenjena  djeci školskog uzrasta, ali bi je mogli pratiti i svi oni koji se još uvijek ne žele osjećati odraslo.

Uživajte u predstavi!

Galerija

Karte za predstavu možete rezervisati pozivom na +387 51 232 839 ili putem online rezervacije.