Aktivnosti u 2021. godini

Dječije pozorište Republike Srpske i pored svih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona, uspješno privodi 2020. godinu kraju i sa mnogo optimizma planira svoje aktivnosti u 2021. godini.

U tom cilju obratili smo se na 14 adresa u 9 evropskih država, kako bismo obavijestili kolege o konceptu 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2021. Naime, kako ćemo sljedeće godine slaviti dvije decenije Festivala, plan nam je da repertoar 20. Međunarodnog festivala čine predstave teatara koji su pobjeđivali na našem Festivalu, rekli su iz Pozorišta.

Kako objašnjavaju, Festival bi time dobio snažan dokument trajanja, odnosno dokaz o snazi Festivala na kojima je svake godine gran pri išao u ruke najboljih.

Direkcija Festivala zbog toga se obratila teatrima koji su do sada pobjeđivali na ovom Festivalu, a to su: Pozorište za djecu i mlade, Skoplje, Makedonija, Državni lutkarski teatar, Bratislava, Slovačka, Pozorište „Boško Buha“, Beograd, Srbija, Lutkarsko pozorište „Guliver“, Varšava, Poljska, Teatar lutaka i glumaca, Lomža, Poljska, Centralni lutkarski teatar iz Sofije, Bugarska, Lutkarsko pozorište „Tamo daleko“, Berlin, Njemačka, Državno lutkarsko pozorište „Pas lutalica“ Sankt Peterburg, Rusija, Mini teatar Ljubljana, Slovenija, Lutkarsko pozorište, Budimpešta, Mađarska, Teatar smijeha iz Frankfurta, Njemačka, Teatar „Lalka“ iz Varšave, Poljska, Dečje pozorište Subotica, Srbija i Pozorište mladih Novi Sad, Srbija.

Za 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji će se održati od 10. do 17. oktobra 2021. godine ova Pozrišta će po svom izboru kandidovati predstavu sa kojom će učestvovati na jubilarnom Festivalu.

– Tako će jubilarni Festival dobiti pobjednika nad pobjednicima, čime će se na poseban način zaokružiti dvadeset godina Festivala i potvrditi snaga teatara koji su s razlogom osvajali nagrade, ali i srca naših malih gledalaca – poručuju.