„Bure“, Isidore Sekulić na sceni DPRS

U Dječijem pozorištu Republike Srpske počele su pripreme za rad na novoj predstavi. Riječ je o naslovu „Bure“, Isidore Sekulić, koju režira Sonja Petrović.
Scenograf, kostimograf i autor lutaka u predstavi, Irina Somborac, na čelu je tehničkog tima koji je već u finalu priprema za prvu čitaću probu umjetničkog ansambla, čiji početak je zakazan u četvrtak, 20. aprila.
U predstavi igraju Dragana Ilić, Božana Bijelić, Ana Anđelić, Aleksandar Blanić i Dragan Vučić.
Pripovijetka „Bure“ Isidore Sekulić dio je obavezne školske lektire za osnovne škole u Republici Srpskoj. Objavljena je 1913. godine, pisana u prvom licu jednine, a glavni lik je nježna i usamljena djevojčica koja je željela da od starog bureta napravi utočište u kojem će moći da pobjegne od stvarnosti i da mašta. Njena želja da pronađe svoje utočište ostvaruje se upornošću i strpljivošću i djevojčica pronalazi svoje mjesto u svijetu prirode koji je okružuje.
Isidora Sekulić (1877 —1958) bila je bila prva članica Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvažavanje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svog vremena. Znalac više jezika, i poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja, Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela, ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda. Duboko promišljen i umjetnički istančan, njen književni, prevodilački i kritički izraz je praznik naše pisane riječi, zbog čega je naročito važno da se njeno djelo nađe na repertoaru nacionalnog teatra za djecu Republike Srpske.
Reditelj predstave je Sonja Petrović . Rođena je 1990. godine u Bačkoj Palanci, diplomirala na Akademiji umetnosti, smjer multimedijalna režija u klasi profesora Aleksandra Davića. Stekla je zvanje mastera na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi Egona Savina. Angažovana je u pozorištu, na filmu i radio drami. U njenoj sjajnoj karijeri naročito se izdvajaju predstave ,,Otpor” , u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te “Plava ptica” u izvođenju Narodnog pozorišta u Somboru. U koprodukciji sa Centrom za razvoj cirkuske umjetnosti “Ludifico” režirala je cirkusku predstavu “Everyman” i “Život na visokoj nozi”. Njena predstava ,,Praćka” između ostalih igrala se i na Internacionalnom festivalu savremene ruske drame “Koljada plays” . Pored toga, direktorka je Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Bavi se multimedijalnim stvaralaštvom, pa je kao reditelj i autor radila na nekoliko multimedijalnih događaja kao što su Otvaranje Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 i Otvaranje muzičkog festivala Exit “Freedom” 2018. Osvojila je Sterijinu nagradu za režiju predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin“.
Premijera lutkarske predstave „Bure“ očekuje se u prvoj polovini juna.