Višković: Nastavićemo da pomažemo dječije pozorište

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže Dječije pozorište Republike Srpske za čiju je rekonstrukciju ove godine dala oko 140.000 KM.

On je dodao da će, u saradnji sa gradom Banjaluka, biti predložen i projekat rekonstrukcije krova zgrade u kojoj je, osim Dječijeg pozorišta, smješteno još nekoliko institucija.

Višković je naglasio da će i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom razgovarati o obezbjeđivanju oko 200.000 KM za digitalnu scensku opremu, za šta je ovo pozorište apliciralo.

„Ukoliko Savjet ministara ne udovolji ovom zahtjevu, Vlada Srpske će obezbijediti neophodna sredstva. Budućnost Republike Srpske su naša djeca i moramo im stvoriti uslove da ovdje uživaju u punom kapacitetu“, rekao je Višković novinarima nakon posjete Dječijem pozorištu.

Premijer Srpske je naglasio da je ponosan na Dječije pozorište Republike Srpske i uspjehe koje postižu u BiH i svijetu.

„Vlada je ove godine izdvojila približno 3,8 miliona KM za kulturu, a najznačajnija investicija je Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu i taj dio Republike Srpske je dobio svoj dom kulture“, naglasio je Višković.

On je rekao da Vlada preduzima konkretne mjere za djecu Republike Srpske, poput podrške nezaposlenom roditelju iz porodica sa četvoro i više djece.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković kaže da je ova ustanova kulture dobila značajna priznanja, što ih svrstava među referentnije teatre u Evropi.

Ona je najavila da će od nedjelje, 9. oktobra, Dječije pozorište biti domaćin 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koje će okupiti učesnike iz 10 država.

Marinkovićeva je zahvalila Viškoviću i ministru finansija Srpske Zori Vidović za posjetu i podršku pozorištu.