Banjaluka u Beogradu, Beograd u Banjaluci

Nakon dvije godine pauze, Dječije pozorište Republike Srpske i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda nastavljaju saradnju, ustanovljenu 2016. godine, a po pricipu – Banjaluka u Beogradu, Beograd u Banjaluci.
Ovaj niz bio je prekinut zbog epidemije virusa korona, jer su ansambli u martu 2020. godine, nakon prvog izvođenja predstave „Sirano de Beržerak“ Dječijeg pozorišta, upravo u salonu „Radovića“, zajedno gledali pres konferencije na kojima je saopštavano da i Srbija i Republika Srpska idu u lokdaun.

Tako Banjalučani 2. i 3. februara konačno ponovo dočekuju svoje kolege iz Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, koji će izvesti predstave „Snežna kraljica“ i „Bambi“.

Prvog dana gostovanja, u dva izvođenja, najmlađa publika će gledati „Snežnu kraljicu“, u režiji Damjana Kecojevića, čija je premijera bila 29. maja 2022. godine.

U predstavi igraju Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković, Mladen Lero, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Nikola Kerkez, Jovana Cvetković, Vladislava Đorđević i Jelena Ilić.

Drugog dana gostovanja, Beograđani će izvesti predstavu „Bambi“, u režiji Bojane Lazić, čija premijera je bila 23. oktobra 2022. godine.

U predstavi igraju Nedim Nezirović, Dušica Sinobad, Maja Jovanović Spasojević, Jelena Ilić, Damjan Kecojević, Mihaela Stamenković i Nikola Kerkez.

Podsjećamo, 2016. godine, kada je ustanovljena ova saradnja, na sceni „Duško Radović“ odigrana je predstava „Odisej – San o povratku“, da bi Malo pozorište uzvratilo predstavama „Pop Ćira i Pop Spira“, „Plavi čuperak“ i „Cirkus marioneta“.

Domaćin gostovanja je Grad Banjaluka, jer je ova saradnja i ustanovljena kroz prizmu saradnje dva grada, pa je tako i Grad Beograd uvijek domaćin ansamblu Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kada gostuje u „Radoviću“.