Дјечије позориште Републике Српске амбасадор културе за дјецу и у 2023. години

НЕЗАВИСНЕ – Иза Дјечијег позоришта Републике Српске (ДП РС) је успјешна и важна година, о чему говоре подаци да је током 2023. године одиграно 176 представа, изведене су четири премијере, ансамбл је учествовао на седам међународних фестивала освојивши девет награда, потом је реализован 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу, „Сњешково“, те прва фаза обраде података за „Монографију 1955-2025“.

Више о свему саопштено је из националног театра Српске за малишане.

„Прва премијера у 2023. години била је представа ‘Гагарин, најшашавији пас у свемиру’. Представа је рађена према истоименој књизи бањалучког књижевника Берислава Благојевића, драматизацију и режију потписао је Јован Царан, редитељ из Зрењанина. Овим је настављена програмска оријентација Дјечијег позоришта Републике Српске да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца, да би се сценским извођењем, праизведбом, потврдио избор квалитетне литературе“, јављено је из ДП РС, уз подсјетник да је прошле године изведена представа „Јунак у трегерима“ према тексту бањалучког књижевника Јове Чулића.

Друга премијера у 2023. години, речено је у наставку, била је представа „Буре“ Исидоре Секулић, коју је режирала Соња Петровић из Новог Сада.

„Трећа премијера у 2023. години којом је отворена 68. сезона била је представа ‘Црвенкапица’, у режији Људмиле Федорове, редитељке из Санкт Петербурга, Русија, а четврта ‘Бајка о малом Николи’. Текст за ову представу, у договору са Дјечијим позориштем, написао је проф. др Миливоје Млађеновић у режији Емилије Мрдаковић“, подсјећају из ДП РС.

Из овог позоришта кажу да је ансамбл њихове куће учествовао на међународним фестивалима у Новом Саду, Ломажу (Пољска), Мостару, Источном Сарајеву, Београду, Бугојну и Суботици, а са већине њих се враћао освојивши једну или више награда.

Након двије године паузе, саопштено је из ове куће, ДП РС и Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда су наставили сарадњу, установљену 2016. године, а по принципу – Бањалука у Београду, Београд у Бањалуци.

„Корона је, нажалост, прекинула овај низ јер су ансамбли у марту 2020. године, након првог извођења представе ‘Сирано де Бержерак’ Дјечијег позоришта, управо у салону ‘Радовића’, заједно гледали прес-конференције на којима је саопштавано да и Србија и Република Српска иду у локдаун. Тако смо 2. и 3. фебруара 2023. коначно поново дочекали своје колеге из Малог позоришта ‘Душко Радовић’ из Београда, који су извели представе ‘Снежна краљица’ и ‘Бамби'“, саопштили су из ДП РС, додајући да су и они узвратили гостовање Београду те на сцени „Душка Радовића“ у уторак, 28. новембра, два пута одиграли „Црвенкапицу“ и потом, 29. новембра, представу „Био једном један лав“.

Бројна су гостовања овог позоришта и по Републици Српској у 2023. години.

„Најснажнију сарадњу наставили смо са Центром за културу и образовање у Лакташима, гдје је установљена својеврсна пракса да смо четвртком у Лакташима. Извели смо четири различита наслова у осам извођења“, навели су из ДП РС, уз подсјетник и на гостовања у Новој Тополи, Гацку, Билећи, Градишци.

У ДП РС посебно се поносе реализацијом Међународног фестивала позоришта за дјецу, који је доживио 22. издање, те још једном понио европску ознаку за квалитет.

„Фестивал је добио и престижну ознаку ‘ЕФФЕ ознака – Изузетни фестивал’ (Европа за фестивале – фестивали за Европу) за 2022-2023, која представља изврсност и нуди међународно признање јединствености одређеног фестивала широм Европе. Ова ознака издваја фестивале који, без обзира на ширину области којом се баве или величину фестивала, носе посебан квалитет и препоручује их Европска комисија и ЕФА у пословном, културном, финансијском и туристичком смислу. ЕФФЕ ознака је етикета за квалитет, креативност, иновативност и савременост коју је основала Европска фестивалска асоцијација (ЕФА) и додјељује се само најбољим фестивалима“, подвукли су из ДП РС, додајући да су на њиховом фестивалу у октобру учествовали: Србија, Турска, Хрватска, Словенија, Бугарска, Словачка, Шпанија, Пољска и Федерација Босне и Херцеговине.

Национални театар Републике Српске за дјецу у 2023. години остварио је и значајну сарадњу са бањалучком Академијом умјетности тако што су гостујући редитељи током рада на представама држали предавања у поменутој образовној установи.

С Академијом умјетности, како су додали, договорено је и да се три првака Александра Спасојевић, Божана Бијелић и Душко Мазалица нађу међу предавачима.

„Дефинисано је да предмет луткарство, као изборни, изаберу студенти глуме Академије умјетности, а теоретска и практична настава је дефинисана да се одвија сваке сриједе на Малој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске. Овај приједлог је изузетно мотивисао студенте и настава је организована већ од прве сриједе у новембру 2023, по моделу да је сваки мјесец са студентима један предавач. Овакав концепт и циклус започео је предавањима Божане Бијелић“, јавили су из ДП РС, које је у години на измаку остварило сарадњу са Фондацијом „Српска кућа“ и са Министарством просвјете и културе Републике Српске.

ДП РС обиљежио је и Међународни дан луткарства.

„Луткари цијелог свијета су на тај дан организовали различите програме, а ми смо се опредијелили да презентујемо јавности три видео-спота, који су настали по представи ‘Мала сирена’ Ханса Кристијана Андерсена, у режији Бисерке Колевске, а чију смо премијеру имали 8. децембра 2022. године. Наиме, композиције из ове представе, које бриљантно изводе наши глумци Ђурђа Вукашиновић, Александар Бланић и Божана Бијелић, су својим извођачким способностима одушевиле композитора музике Мирослава Јањанина и он је изрежирао ове спотове“, јављено је уз напомену да је у ДП РС одржано мноштво радионица, да је обиљежен и Свјетски дан позоришта за дјецу, да су се фотографије из представе „Пинокио“ Дјечијег позоришта нашле на фото-изложби „Стеријиног позорја“…

На крају ваља рећи и да је умјетнички ансамбл ДП РС у 2023. години, како је речено, захваљујући разумијевању и подршци Министарства просвјете и културе, ојачан запослењем два глумца: Николе Милаковића и Јелене Глизијан.