Dječije pozorište Republike Srpske ambasador kulture za djecu i u 2023. godini

NEZAVISNE – Iza Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) je uspješna i važna godina, o čemu govore podaci da je tokom 2023. godine odigrano 176 predstava, izvedene su četiri premijere, ansambl je učestvovao na sedam međunarodnih festivala osvojivši devet nagrada, potom je realizovan 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu, „Snješkovo“, te prva faza obrade podataka za „Monografiju 1955-2025“.

Više o svemu saopšteno je iz nacionalnog teatra Srpske za mališane.

„Prva premijera u 2023. godini bila je predstava ‘Gagarin, najšašaviji pas u svemiru’. Predstava je rađena prema istoimenoj knjizi banjalučkog književnika Berislava Blagojevića, dramatizaciju i režiju potpisao je Jovan Caran, reditelj iz Zrenjanina. Ovim je nastavljena programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature“, javljeno je iz DP RS, uz podsjetnik da je prošle godine izvedena predstava „Junak u tregerima“ prema tekstu banjalučkog književnika Jove Čulića.

Druga premijera u 2023. godini, rečeno je u nastavku, bila je predstava „Bure“ Isidore Sekulić, koju je režirala Sonja Petrović iz Novog Sada.

„Treća premijera u 2023. godini kojom je otvorena 68. sezona bila je predstava ‘Crvenkapica’, u režiji Ljudmile Fedorove, rediteljke iz Sankt Peterburga, Rusija, a četvrta ‘Bajka o malom Nikoli’. Tekst za ovu predstavu, u dogovoru sa Dječijim pozorištem, napisao je prof. dr Milivoje Mlađenović u režiji Emilije Mrdaković“, podsjećaju iz DP RS.

Iz ovog pozorišta kažu da je ansambl njihove kuće učestvovao na međunarodnim festivalima u Novom Sadu, Lomažu (Poljska), Mostaru, Istočnom Sarajevu, Beogradu, Bugojnu i Subotici, a sa većine njih se vraćao osvojivši jednu ili više nagrada.

Nakon dvije godine pauze, saopšteno je iz ove kuće, DP RS i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda su nastavili saradnju, ustanovljenu 2016. godine, a po principu – Banjaluka u Beogradu, Beograd u Banjaluci.

„Korona je, nažalost, prekinula ovaj niz jer su ansambli u martu 2020. godine, nakon prvog izvođenja predstave ‘Sirano de Beržerak’ Dječijeg pozorišta, upravo u salonu ‘Radovića’, zajedno gledali pres-konferencije na kojima je saopštavano da i Srbija i Republika Srpska idu u lokdaun. Tako smo 2. i 3. februara 2023. konačno ponovo dočekali svoje kolege iz Malog pozorišta ‘Duško Radović’ iz Beograda, koji su izveli predstave ‘Snežna kraljica’ i ‘Bambi'“, saopštili su iz DP RS, dodajući da su i oni uzvratili gostovanje Beogradu te na sceni „Duška Radovića“ u utorak, 28. novembra, dva puta odigrali „Crvenkapicu“ i potom, 29. novembra, predstavu „Bio jednom jedan lav“.

Brojna su gostovanja ovog pozorišta i po Republici Srpskoj u 2023. godini.

„Najsnažniju saradnju nastavili smo sa Centrom za kulturu i obrazovanje u Laktašima, gdje je ustanovljena svojevrsna praksa da smo četvrtkom u Laktašima. Izveli smo četiri različita naslova u osam izvođenja“, naveli su iz DP RS, uz podsjetnik i na gostovanja u Novoj Topoli, Gacku, Bileći, Gradišci.

U DP RS posebno se ponose realizacijom Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je doživio 22. izdanje, te još jednom ponio evropsku oznaku za kvalitet.

„Festival je dobio i prestižnu oznaku ‘EFFE oznaka – Izuzetni festival’ (Evropa za festivale – festivali za Evropu) za 2022-2023, koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodno priznanje jedinstvenosti određenog festivala širom Evrope. Ova oznaka izdvaja festivale koji, bez obzira na širinu oblasti kojom se bave ili veličinu festivala, nose poseban kvalitet i preporučuje ih Evropska komisija i EFA u poslovnom, kulturnom, finansijskom i turističkom smislu. EFFE oznaka je etiketa za kvalitet, kreativnost, inovativnost i savremenost koju je osnovala Evropska festivalska asocijacija (EFA) i dodjeljuje se samo najboljim festivalima“, podvukli su iz DP RS, dodajući da su na njihovom festivalu u oktobru učestvovali: Srbija, Turska, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Slovačka, Španija, Poljska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Nacionalni teatar Republike Srpske za djecu u 2023. godini ostvario je i značajnu saradnju sa banjalučkom Akademijom umjetnosti tako što su gostujući reditelji tokom rada na predstavama držali predavanja u pomenutoj obrazovnoj ustanovi.

S Akademijom umjetnosti, kako su dodali, dogovoreno je i da se tri prvaka Aleksandra Spasojević, Božana Bijelić i Duško Mazalica nađu među predavačima.

„Definisano je da predmet lutkarstvo, kao izborni, izaberu studenti glume Akademije umjetnosti, a teoretska i praktična nastava je definisana da se odvija svake srijede na Maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Ovaj prijedlog je izuzetno motivisao studente i nastava je organizovana već od prve srijede u novembru 2023, po modelu da je svaki mjesec sa studentima jedan predavač. Ovakav koncept i ciklus započeo je predavanjima Božane Bijelić“, javili su iz DP RS, koje je u godini na izmaku ostvarilo saradnju sa Fondacijom „Srpska kuća“ i sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

DP RS obilježio je i Međunarodni dan lutkarstva.

„Lutkari cijelog svijeta su na taj dan organizovali različite programe, a mi smo se opredijelili da prezentujemo javnosti tri video-spota, koji su nastali po predstavi ‘Mala sirena’ Hansa Kristijana Andersena, u režiji Biserke Kolevske, a čiju smo premijeru imali 8. decembra 2022. godine. Naime, kompozicije iz ove predstave, koje briljantno izvode naši glumci Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić i Božana Bijelić, su svojim izvođačkim sposobnostima oduševile kompozitora muzike Miroslava Janjanina i on je izrežirao ove spotove“, javljeno je uz napomenu da je u DP RS održano mnoštvo radionica, da je obilježen i Svjetski dan pozorišta za djecu, da su se fotografije iz predstave „Pinokio“ Dječijeg pozorišta našle na foto-izložbi „Sterijinog pozorja“…

Na kraju valja reći i da je umjetnički ansambl DP RS u 2023. godini, kako je rečeno, zahvaljujući razumijevanju i podršci Ministarstva prosvjete i kulture, ojačan zaposlenjem dva glumca: Nikole Milakovića i Jelene Glizijan.