Dječije pozorište Republike Srpske danas slavi 67. rođendan!

Istorija Dječijeg pozorišta počela je na današnji dan osnivanjem Centra za vaspitno-zabavni život djece, koji su 30. decembra 1955. godine usvajanjem osnivačke Odluke ozvaničili odbornici Skupštine Opštine Banja Luka.
Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koje će i do danas ostati vjerni teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske.
Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i naša prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. Bila je to bajkovita lutkarska jednočinka „Šumski car“, koju je po svom tekstu, režirao Vojmil Rabadan.
Od tog datuma, do danas, Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 322 premijere, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca.
U 2022. izvedene su 4 premijere – „Junak u tregerima“, „Konjić Grbonjić“, „Bio jednom jedan lav“ i „Mala sirena“.
Osvojili smo 16 nagrada na 4 velika međunarodna festivala.
U odnosu na 2020. i 2021. godinu, kada je Pozorište preživljavalo najteže trenutke usljed obustava rada u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, nacionalni teatar za djecu je ove godine odigrao 184 predstave.
Najviše su igrali glumci Đorđe Janković, sa 117 predstava, Zorana Šuman sa 110 predstava, te Aleksandar Blanić sa 85 predstava.
Predstava sa najvećim brojem izvođenja je „Junak u tregerima“.
Na pragu svojih 68 godina, Dječije pozorište u svoju istoriju upisuje da se članovima ansambla – Božani Bijelić i Dušku Mazalici, koji su 2021. stekli status prvaka, pridružila još jedna prvakinja – Aleksandra Spasojević.
U duhu optimizma da tokom 2023. godine budemo još uspješniji ovom čestitkom obilježavamo 30. decembar, dan osnivanja nacionalnog teatra za djecu:
Da sa SEDAM GAVRANOVA doletite u NOĆ U MERLINOVOM ZAMKU u kojem žive KRALJ ŽABAC i KONJIĆ GRBONJIĆ.
Da vas MAČAK U ČIZMAMA upozna sa VUKOM SA MIRISOM BOBICA i sa PEĆOM I VUKOM
Da vam DJEVOJČICA I DRVO i JUNAK U TREGERIMA ispričaju BAJKU O PSIĆU.
Da sa MEDVJEDIĆEM TIMOTEJEM i MAŠOM I MEDOM čujete kako je to bilo kad je BIO JEDNOM JEDAN LAV.
Da vas PINOKIO u ŠKOLI ZA PAČIĆE, u koju ide i RUŽNO PAČE nauči da je J kao JAJE, i da je J kao JABLAN:
Da vam SIRANO de BERŽERAK otkrije šta sve mogu čudesni patuljci KOBOLDI i da sa MALOM SIRENOM dosanjate svaki svoj san.
Jer sve baš ovako može, a tako i jeste u Dječijem pozorištu Republike Srpske!