Dječije pozorište Republike Srpske danas slavi 66. rođendan!

Istorija Dječijeg pozorišta počela je na današnji dan osnivanjem Centra za vaspitno-zabavni život djece, koji su 30. decembra 1955. godine usvajanjem osnivačke Odluke ozvaničili odbornici Skupštine Opštine Banja Luka.
Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koje će i do danas ostati vjerni teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske.
Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i naša prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. Bila je to bajkovita lutkarska jednočinka „Šumski car“, koju je po svom tekstu, režirao Vojmil Rabadan.
Od tog datuma, do danas, Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 318 premijera, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca.
U 2021. izvedene su 4 premijere – „Djevojčica i drvo“, „Vuk sa mirisom bobica“, „Jablan“ i „Sedam gavranova“, a odigrane su 134 predstave.
U odnosu na 2020. godinu, kada je Pozoriše preživljavalo najteže trenutke usljed obustave rada u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, i odigravši svega 89 predstava, zbir brojki i razlika u odnosu na broj izvedenih predstava u odnosu na prošlu godinu nije obeshrabrujuća. Nacionalni teatar za djecu, uz sve epidemiološke mjere, ograničen broj posjetilaca i svih rizika koje je donijela korona uspješno je, i prevashodno na radost mališana sačuvalo svoju misiju umjetnosti i živog kontakta sa najmlađima.
Na pragu svojih 67 godina, Dječije pozorište u svoju istoriju upisuje da su oktobra 2021. godine dva člana ansambla – Božana Bijelić i Duško Mazalica stekli status prvaka. Ovim činom i Dječije pozorište je etablirano u porodicu svjetskih teatara, koji uvijek, i s razlogom ističu vrijednost i važnost svojih prvaka u ansamblu.