Dječije pozorište Republike Srpske predstavom slavi 100. rođendan Duška Radovića

GLAS SRPSKE  –  „Bio jednom jedan lav… Kakav lav? Strašan lav, narogušen i ljut sav! Strašno, strašno!“ stihovi su poznate pjesme za djecu našeg velikog književnika Duška Radovića koji su oživjeli na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske gdje je večeras premijerno izvedena predstava „Bio jednom jedan lav“.
Ovaj komad rađen je povodom stogodišnjice od rođenja Duška Radovića, pisca koji nam je ostavio djelo nemjerljive vrijednosti, čovjeka uz čiji je glas mnogim generacijama počinjalo jutro i čije pjesme pamtimo cijeli život.Predstava „Bio jednom jedan lav“ rađena je njemu u čast, u režiji Nikole Bundala, koji je radio i dramatizaciju teksta zajedno sa dramaturgom Aleksandrom Vasiljevićem.

Ovog strašnog lava na sceni je animirao glumac Đorđe Janković, a uz njega igraju i glumice Svjetlana Andrić i Zorana Šuman, te mladi glumac Nikola Milaković.

Mališani su pomno pratili svaki lavov pokret na pozornici koja je ovaj put bila malo drugačija. Naime, predstava se igra skoro u mraku, lav se kreće u tami, a svijetleće lampice unose određenu dozu svjetlosti i vedrine, odnosno samo lutke i scenografija svijetle. Ovakva postavka predstave bila je izazov kako glumcima tako i scenografima. Tekst se pojavljuje samo ponekad jer se predstava odvija u okviru pjesme.

Mladi glumac Nikola Milaković na sceni uživo izvodi muziku koja prati radnju unoseći određenu dozu dramatizacije.

Dobar posao odradile su scenografkinja Berina Šuščević i Petra Jocić koje su scenografiju i kostime radile prema ideji da je pjesma crtež, jer se na kraju predstave lav briše gumicom kao što i kaže pjesma Duška Radovića: „Dok ga Brana jednog dana nije gumom izbrisao“ i zaista na kraju komada lav biva izbrisan.

Predstava „Bio jednom jedan lav“ nastala je kroz saradnju mladih glumaca, režisera i dramaturga sa starijim kolegama, glumcima Dječijeg pozorišta RS što je i za jedne i za druge bilo sjajno iskustvo, jer su mnogo naučili jedni od drugih.

Komad je osmišljen veoma jednostavno, pa ne zahtijeva posebne uslove po pitanju tehničke opremljenosti pozorišne sale, tako da će ova predstava moći veoma lako da bude postavljena u svim drugim salama i moći će da je vidi veliki broj mališana širom naše države.

ARHIVA

Predstava „Bio jednom jedan lav“ nije jedini komad rađen prema djelu Duška Radovića u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naime, u arhivi ovog teatra su i komadi „Kapetan Džon Piplfoks“, „Život je opaka navika“, te „Razbojnik Kađa i princeza Nađa“, sve tri u režiji Nenada Bojića.