Završen takmičarski dio festivala pozorišta za djecu u Banjaluci

GLAS SRPSKE  –  Nakon što su juče u Dječijem pozorištu Republike Srpske, na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu odigrane predstave „Aero“ Teatra „Odivo“ iz Banske Bistrice iz Slovačke, „Mačak u čizmama“ Državnog lutkarskog pozorišta „Georgi Mitev“ iz Jablola u Bugarskoj, za najmlađu publiku i danas, pretposljednjeg festivalskog dana, priređen je raznolik program.
Istog dana, u okviru pratećeg programa, Juki, umjetnica iz Japana, izvela je lutkarsku prezentaciju „Teatar za jedno“, nazvanu „LJ-U-B-A-B“, koja je za mlade ljubitelje pozorišta izvedena i jutros.

Jutros je, takođe odigrana i predstava „Svjetlosne godine“, Pozorišta „Luz, mikro i punto“ iz Španije, čime je završen takmičarski dio festivala,  dok će večeras u pratećem programu biti izveden komad „Zvonar Bogorodičine crkve“.

– Lejdi di Fjuz je kompozitorka koja je cijele noći provela tragajući za melodijom. Iscrpljena, ona zaspi preko instrumenta i kada se probudila, konačno je pronašla inspiraciju. Uzbuđena počinje da svira novu partituru, iz čijih će notnih zapisa rađati slike koje će nam ispričati priču o dvije budne lutke na magičnoj polici za knjige, koje usvajaju ljudske vještine, svjetlom i sjenkama – stoji u opisu ove predstave, autora Patrisije Toral i Šantal Franko.

U ovom teatru večeras od 18 časova biće odigrana predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta u Prištini-Gračanica.

Ovu predstavu, koja je rađena prema motivima djela Viktora Igoa, režirao je Dejan Cicmilović.

Festival pozorišta za djecu biće zatvoren sutra u 18 časova, kada će biti dodijeljene nagrade, nakon će biti odigrana predstava „Konjić grbonjić“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske.