„Lav“ selektovan za još jedan međunarodni festival

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Bio jednom jedan lav“, u režiji Nikole Bundala, zvanično je selektovana i u takmičarski program 2. Novosadskih pozorišnih igara, koje se održavaju od 8. do 13. maja 2023. godine.
Predstava će se takmičiti sa vrsnim naslovima iz Centralnog evropskog plesnog teatra Budimpešta, Mađarska, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska, Slovenskog Gledališča Celje, Slovenija, Pozorišta za decu i mlade Skopje, Sjeverna Makedonija, Pozorišta „Ključ“, Tel Aviv, Izrael, Bitef teatra, Beograd, Srbija, Pozorišta „Plus“, Madrid, Španija, Pozorišta „Boško Buha“, Beograd, Srbija, Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, Državnog lutkarskog pozorišta Varna, Bugarska i Pozorišta „Merlin“, Berlin, Njemačka.
Nakon poziva da ova predstava učestvuje u takmičarskoj konkurenciji festivala „U koferu“, u Lomži, Poljska, odluka selektora još jednog festivala potvrđuje da je „Bio jednom jedan lav“ teatarsko otkriće kojim nacionalni teatar Republike Srpske dosljedno brani atribute jednog od najboljih evropskih pozorišta.
Ono što je posebno važno kada ističemo ovakav profesionalni stav struke pri odlučivanju o selekciji je to što je riječ o mladom banjalučkom reditelju, kojem je ovo prva saradnja sa Dječijim pozorištem. Naime, misija našeg teatra i jeste u tome da na svjetskim festivalima predstavljamo naše umjetnike, čime se kapacitet Republike Srpske sagledava i vrednuje u potpunosti.
Podsjećamo predstava „Bio jednom jedan lav“ je nastala po pjesmi Duška Radovića „Strašan lav“, čijom premijerom je 29. novembra DPRS obilježio stogodišnjicu rođenja, velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca.
Ansambl predstave čine Nikola Milaković, Đorđe Janković, Zorana Šuman i Svjetlana Andrić.