„Lav“ u Lomži i Varšavi

Ansambl predstave „Bio jednom jedan lav“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u režiji Nikole Bundala, danas je otputovao u Poljsku, u grad Lomžu, gdje učestvuje u takmičarskoj konkurenciji 36. Međunarodnog lutkarskog festivala „Teatar u koferu“.
Festival traje od 31. maja do 3. juna 2023. godine, a zvaničan poziv „Lavu“ je potpisao selektor Festivala, reditelj Jaroslav Antonjuk.
Predstava Dječijeg pozorišta biće izvedena 1. juna, a odmah sutradan, 2. juna, biće izvedena i u Varšavi, gdje će se Dječije pozorište predstaviti u čuvenom „Lalka“ teatru.
Pokrovitelj učešća na Festivalu u Lomži i gostovanja u Varšavi je Ministarstvo prosvjete i kulture, a svoju podršku iskazala je i Njena ekselencija Ambasador BiH u Poljskoj, gospođa Koviljka Špirić.
Sa ansamblom će putovati i urednik redakcije kultura Radio televizije Republike Srpske, Ernest Zavila, kako bi po povratku, javnosti Republike Srpske bila predstavljena atmosfera susreta poljskih mališana sa lutkarima Republike Srpske.
U predstavi „Bio jednom jedan lav“ igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković.
Ansamblu Dječijeg pozorišta ovo neće biti prvo putovanje u Poljsku i učešće na lutkarskom festivalu „Teatar u koferu“, jer su 2001. godine nastupili sa predstavom „Mala Elfa“, u režiji Slavča Malenova, odnosno 2007. sa predstavom „Aždaja iz Vojteške ulice“, takođe u režiji Slavča Malenova.
Organizator ovog Festivala je Pozorište lutaka i glumaca u Lomži, osnovano 1987. godine, koje od svog nastanka njeguje Međunarodni pozorišni festival „Teatar u koferu“, kao jedinstvenu smotru i sučeljavanje najzanimljivijih pojava u savremenom teatru forme.
Podsjećamo, predstava „Bio jednom jedan lav“ je nastala po pjesmi Duška Radovića „Strašan lav“, čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo stogodišnjicu rođenja ovog velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca.