Lutkari iz Banjaluke oduševili mališane u Istočnom Sarajevu

Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke trećeg dana Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta „Lut fest“ oduševilo je mališane u Istočnom Sarajevu izvođenjem predstave „Junak u tregerima“, u režiji Dubravka Torjanca.
Predstava „Junak u tregerima“ nastala je po tekstu poznatog pjesnika i književnika Jove Čulića.

– Riječ je o junaku koji živi i radi na provincijskoj farmi, gdje je `glavna faca` pijetao koji ne može da kukuriče, a glavni problem tog junaka je u stvari to što je gladan – pojašnjava glumac Slobodan Perišić.

Sticajem okolnosti junak dolazi u situaciju da svojim postupkom, voljno ili nevoljno, učestvuje u spasavanju pijetlova iz elite i onda kreće glorifikacija te ličnosti, pa on dobija razna priznanja, ali i dalje ostaje gladan.

– Koliko god, dakle, zvučalo da se dječije pozorište bavi zabavom i razonodom, ono suštinski učestvuje duboko u edukaciji djece i u stvaranju ozbiljnih ljudi na kojima ostaje ovo društvo – poručuje Perišić.

Pozorište mladih Sarajevo sutra će, iz tehničkih razloga, svoju predstavu „Olovni vojnik“ u režiji Marija Drmaća odigrati na sceni ovog pozorišta u Sarajevu.

Državno pozorište lutaka „Sliven“ iz Bugarske predstavu „Svinjar“ reditelja Todora Valova izvešće sutra u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U pratećem dijelu programa Festivala za sutra je predviđeno da Pozorište „Teatrilo“ iz Novog Sada odigra predstavu „Tri bajke traže čitača – Srpska trilogija“ u Domu omladine u Zvorniku u 14.00 časova.

Osim nastavka rada kreativnih radionica za izradu lutaka, sutra će biti organizovano i master klas predavanje i promocija knjige „Lutkarstvo i scenska lutka“ autora Nebojše Bobana Jovanovića iz Niša.

Na festivalu, koji će trajati do 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je „Dijete i scenska lutka“, i predstavlja misiju koju „Lut fest“ provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.