„Mala sirena“ nova predstava u Dječijem pozorištu RS: Potraga za ljubavlju u plavetnilu morskih dubina

GLAS SRPSKE  – Čarobni svijet na dnu okeana u kojem žive sirene umiljatog glasa, raznolike ribe i rakovi, to plavetnilo morskih dubina pozadina su priče o vrijednosti prave ljubavi i požrtvovanja koju donosi predstava „Mala sirena“ koja je premijerno izvedena večeras na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.
Ovaj komad rađen je prema tekstu čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena, a u režiji bugarske rediteljke Biserke Kolevske. Predivna scenografija i lutke koje očaravaju djelo su Svile Veličkove, takođe iz Bugarske. Scenografija je jednostavna, ali upečatljiva, uz vesele boje koje bude maštu i odišu pozitivnom energijom.

Na sceni je oživljen morski svijet kroz zanimljive i maštovito urađene lutke, koje glumci sjajno animiraju, tako da mališani imaju utisak da su zaista na dnu okeana i da učestvuju u avanturama sa Malom sirenom, rakom, kraljem Neptunom, vješticom, princem i kraljicom.

Uloga Male sirene pripala je glumici Đurđi Vukašinović koja je imala ozbiljan zadatak koji je podrazumijevao da animira lutku, pleše na sceni i pjeva. Vukašinovićeva je ranije istakla da je ovo najzahtjevnija uloga u njenoj dosadašnjoj karijeri, te da je ovom rolom podigla nivo vlastitih mogućnosti na sceni.

Pažnju najmlađe publike privukao je rak kojeg je u fenomenalnom kostimu animirao glumac Aleksandar Blanić. Rakovi pokreti i glas mališanima su izvlačili osmijehe na lica pa su teatrom za djecu u trenucima rakovih replika vladali graja, aplauzi i smijeh.

Takođe, dječacima i djevojčicama je bio zanimljiv i lik kralja okeana Neptuna kojeg igra Slobodan Perišić.

Predstava „Mala sirena“ držala je pažnju djece dok su na sceni posmatrali igru dobra i zla koja je prikazana na jedan šaljiv način, a cjelokupnom utisku doprinijela je i muzika koja dodatno pojačava doživljaj ove priče o traganju za ljubavlju. Dok se Mala sirena bori da dođe do ljubavi, pa s željom da svoj rep zamijeni za ljudske noge pristaje i na pakt sa zlom vješticom, najmlađi mogu da primijete da se za sreću ponekad treba žrtvovati, ali i platiti cijenu. U zamjenu za noge i život na kopnu Mala sirena daje ono što je čini posebnom, a to je njen glas. Međutim, ni tu njenim nevoljama nije kraj, ona teško hoda, a ima samo tri dana da princu dokaže da je ona ta koja ga je pjesmom spasla i u koju se zaljubio.

Uloga zle vještice pripala je Božani Bijelić koja ju je dočarala više na komičan nego na zastrašujući način.

Ipak, čini nam se da je kraj predstave mogao biti razrađeniji, ali mališani su izvedbu „Male sirene“ nagradili gromoglasnim aplauzom i radosnim osmijesima uz ushićenje i razdraganost.

Ansambl

U predstavi „Mala sirena“ princa igra Aleksandar Runjić kojem je ovo druga predstava u Dječijem pozorištu RS, dok se u ulozi kraljice, prinčeve majke, našla glumica Ana Anđelić. U predstavi igraju i Dragana Ilić, Dragan Vučić, Željko Milićević te Snežana Milidrag.