Marinković: Hrabro nastavljamo stazom utabanom dječijim osmjesima

Dječije pozorište Republike Srpske u ovoj godini pripremilo je četiri premijere, te na regionalnim festivalima osvojilo 16 nagrada, što daje snagu da ansambl u ovim izazovnim vremenima hrabro nastavi stazom utabanom dječijim osmjesima, rekla je direktor ovog pozorišta Ljiljana Labović Marinković.

“Planovi su da osvojimo još nagrada na evropskim festivalima, te sa velikim ambicijama prijavljujemo predstave za selekcije festivala u Poljskoj, Norveškoj, Turskoj, Italiji, Srbiji…”, istakla je Marinkovićeva.

Dječije pozorište, dodala je ona, ostaće vjerno svojoj tradiciji da pravi magiju i uvijek nova iznenađenja, osluškujući potrebe svoje publike, interesovanja i želje, te se očekuje realizacija novih predstava sa novim rediteljima, sa kojima do sada ovo pozorište nije sarađivalo.

RAD SA DJECOM ZADOVOLJSTVO, ALI I VELIKA ODGOVORNOST

“Raditi sa đecom je zadovoljstvo, ali i velika odgovornost. Jer, djeca su najozbiljnija, najzahvalnija, najiskrenija i najinteligentnija bića i niko nikad ne smije potcijeniti dijete i njegova očekivanja”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla i značaj podrške cijelog društva kako bi ta očekivanja dobila dobila oblik, ali bila i sprovedena u djelo na najbolji mogući način.

“Sistem u kojem djeluje Dječije pozorište dinamično funkcioniše uz podršku Vladu Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture, te u realizaciji nekoliko finansijski zahtjevnih projekata sa kojima smo riješili, ili ćemo uskoro riješiti strateške probleme funkcionisanja, nije bilo ‘šumova’ u komunikaciji, nego su rješavani kao prioriteti”, rekla je Marinkovićeva.

TRI GLUMCA DOBILA STATUS PRVAKA

Ona je napomenula i da su u nepune dvije godine tri glumca Dječijeg pozorišta dobili status prvaka, te da je to istorijski preokret u vrednovanju umjetnika koji svoj talenat, umijeće i znanje ulažu u produkciju za djecu.

“Ovim statusom članova našeg ansambla izjednačena je atribucija nacionalnih teatara – Narodnog i Dječijeg, na čemu sam uporno insistirala po dolasku na čelo ove institucije”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je najavila i intenzivniju i vidljiviju podršku Radio-televizije Republike Srpske Dječijem pozorištu, te navela da su zacrtani zajednički planovi kako da nacionalni teatar stigne do djece i u drugim gradovima i opštinama Republike Srpske.

UDRUŽENIM SNAGAMA RADITI NA OBRAZOVANJU I VASPITANJU DJECE

“To bih ocijenila kao veoma važno postignuće u 2022. godini i radujem se što ćemo udružiti snage sa Javnim servisom kako bismo obrazovali, vaspitavali, radovali i brinuli o djeci cijele Republike Srpske”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je ponosna na to što je Dječije pozorište u ovoj godini pripremilo četiri premijere, od kojih dvije imaju poseban značaj, zbog izvanredne afirmacije domaćih umjetnika.

CILJ – AFIRMACIJA DOMAĆIH UMJETNIKA

Tako je, kaže Marinkovićeva, knjiga banjalučkog književnika Jove Čulića “Junak u tregerima” doživjela je scensku praizvedbu u ovom teatru, a mladi banjalučki reditelj Nikola Bundalo je sa svojih 23 godine dostojno i dostojanstveno obilježio stogodišnjicu rođenja velikog Duška Radovića predstavom “Bio jednom jedan lav”.

Uz rusku bajku “Konjić Grbonjić” Petra Pavloviča Jeršova i Andersenovu “Malu sirenu”, dodaje ona, u Dječijem pozorištu je ove godine živio čitav svijet.

TRI PREDSTAVE OSVOJILE 16 NAGRADA NA FESTIVALIMA

“Dakle, nisam zadovoljna, nego sam – prezadovoljna! Donijeli smo Republici Srpskoj 16 nagrada za 12 mjeseci ove godine. Ono što snažno temelji ubjedljivi uspjeh je činjenica da su sa festivala nagrade donijele tri predstave – ‘Sedam gavranova’, ‘Vuk sa mirisom bobica’ i ‘Junak u tregerima’”, navela je Marinkovićeva.

I najneupućenijem u kvalifikacije jednog teatra, smatra ona, upravo ovaj podatak govori o snazi ansambla, dobroj repertoarskoj politici pri izboru naslova i reditelja, odnosno nivou produkcije koja snažno stoji iza svakog projekta Dječijeg pozorišta.

“Veliki ste kad osvajate nagrade i sa jednom predstavom, a kad ih osvajate sa tri, onda ste najveći”, istakla je Marinkovićeva.

VJERNO SE ČUVA TRADICIJA DUGA 67 GODINA

Prema njenim riječima, tradicija i autoritet kakve 67 godina baštini Dječije pozorište bili su vjerodostojan argument da će se i u vremenu vanrednih okolnosti izazvanih virusom korona sačuvati linije povjerenja sa umjetnicima svijeta.

“U ovom trenutku mi izgleda nevjerovatnije, a time i značajnije, to što smo i 2020. i 2021. godine organizovali Međunarodni festival pozorišta za djecu, za razliku od mnogih događaja ove vrste koji su ili otkazivani ili trajali onlajn. Jednako tako i u obje sezone nad kojima je taj sivi, prijeteći oblak korone danonoćno slutio nevrijeme, u Banjaluku su dolazili umjetnici, koji su realizovali planirane predstave”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je rekla da su Jug Radivojević, Tamara Kučinović, Zijah Sokolović, Adisa Vatreš Selimović, Lazar Novkov, Olga Zibjinska, Jakub Maksimov…samo neki od dobro poznatih imena koji su radili sa ansamblom Dječijeg pozorišta i omogućili da u potpunosti ispuni svoje programske ciljeve.

(SRNA)