Objavljen poziv za učešće na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu

Već dvadeset drugi put, 15. februara, Dječije pozorište Republike Srpske je objavilo poziv za učešće na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji će se ove godine održati od 8. do 14. oktobra.
Zainteresovani teatri, najkasnije do 15. maja 2023. godine, konkurisaće za učešće na 22. Festivalu, nakon čega će predstave biti selektovane i definisan repertoar.
Posjećamo, Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci se organizuje od 2002. godine, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i Grada Banja Luka i na njemu je u prethodne dvije decenije učestvovalo više od stotinu profesionalnih teatara za djecu iz Evrope i svijeta.
Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.
Cilj Festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, i omogućavanje uvezivanja sa međunarodnim institucijama/organizacijama kulture, i u javnom i u privatnom sektoru.
Cilj Festivala je snažno promovisanje lutkarstva, kao najzahtjevnijeg, najatraktivnijeg i najvažnijeg formata pozorišnog izraza za djecu, jer Festival i ima za cilj prevashodno afirmaciju lutkarske umjetnosti..
Međunarodni festival pozorišta za djecu je festival takmičarskog karaktera, a predstave svake godine ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od najeminentnijih lutkarskih teatrologa kao što su bili dosadašnji članovi žirija: akademik Henrik Jurkovski, Poljska, prof. dr Harmut Lorenc, Njemačka, prof. dr Nikolina Georgijevna, Bugarska, Dragan Dovlev, Makedonija, zaslužni umjetnik Rusije prof. dr Boris Pavlovič Goldovski, teatrolozi Jovan Ćirilov, prof. dr Zoran Đerić, Miroslav Radonjić, Srbija, dramaturzi Igor Bojović, Milivoje Mlađenović, Srbija, reditelji Jaroslav Antonjuk, Poljska, Robert Valtl, Edi Majaron, Slovenija, David Burman, Rusija…
22. Međunarodni festival pozorišta za djecu – BANJA LUKA 2023. je takmičarskog karaktera, predstave ocjenjuje međunarodni ekspertski žiri i dodjeljuje sljedeće nagrade: Gran-pri – nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, za najbolju scenografiju i kostim, za najbolju muziku, pet ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalne nagrade Festivala.
Selektor ovogodišnjeg Festivala je Duško Mazalica, umjetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske.