Одлазак Драгана Бањца: „Нашег Бању, такву душу, немогуће је заборавити“

Dragan Banjac

НЕЗАВИСНЕ – Ријечи не могу да опишу један живот који се угасио у 47 години, а тај живот је одиграо више улога него што је живио година свог живота, изјава је Љиљане Лабовић Маринковић, директорице Дјечијег позоришта Републике Српске (ДП РС), која је поводом смрти бањалучког глумца Драгана Бањца говорила за наш медиј.

Човјек у чијим очима се купала радост цијелог свијета изненадно је преминуо у свом родном и вољеном граду, а иза себе је заувијек оставио на десетине омиљених дјечјих ликова, које више никада нико неће моћи замијенити и одиграти на такав, само њему својствен начин. Смрт Драгана Бањца је шокирала јавност, понајвише Републике Српске, јер представе у којима је играо су толико биле вољене баш због њега, а његовим одласком прекинута је златна нит, којом је прва генерација Академије умјетности у Бањалуци отворила једнако златан пут ДП РС и Народног позоришта Републике Српске (НП РС).

„Увијек је страшно када премине глумац и сва позоришта свијета једнако жале, али Драган Бањац је још као студент подигао позоришну игру на виши ниво. Он и његова класа дали су печат будућности умјетности Републике Српске. За нашег Бању није упитно да ли ћемо га памтити, такву душу је немогуће заборавити. Њега и његове огромне плаве очи у којима се купала радост цијелог свијета. Човјек који није знао за проблем и онај који је увијек могао све. Његове догодовштине препричаваће се још годинама, неке будуће генерације, које неће више имати прилику да га упознају, слушаће приче о овом невјероватном човјеку и умјетнику“, рекла је Лабовић Маринковићева за „Независне“.

Дјечије позориште без Драгана Бањца неће бити исто, његова игра вјечно ће недостајати на даскама овог театра, а према њеним ријечима, у овом позоришту не знају како ће поново вратити своје функционисање. Човјек због чије среће су другима ишле сузе заувијек је отишао од нас, али из нашег срца и сјећања никада неће.

„Када бисмо говорили о томе шта је он био за ДП РС, његова улога трећег мушкарца у представи са шест глумаца ‘Фолклорна магија’ најбоље би говорила о томе. То је представа због које је 3.000 Кинеза у Кини аплаудирало баш Драгану Бањцу. Једна плућа у шест тијела, то је засигурно његова најзначајнија улога. Представа којој су се, због њега, клањали људи цијелог свијета. Дјеца су га обожавала, долазила су у позориште само због Драгана. Наше глумце заиста сва Дјеца воле, али њега, њега су другачије вољела. Малишани су знали његово име, и већ данас, све генерације знају да је отишао њихов омиљени Ловац из ‘Црвенкапице’. Остаће наша вјечна празнина и вјечна љубав, а наш театар више никада неће бити исти“, казала је Лабовић Маринковићева.

Позоришта памте. Заувијек. Опраштамо се са Драганом Бањцем, не прихватајући његов одлазак. Испраћамо Драгана Бањца, не прихватајући да одлази, написано је у званичном саопштењу овог театра, а овим тужним поводом огласила се и Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

„Изражавамо најискреније саучешће породици, као и руководству и ансамблу Дјечијег позоришта Републике Српске због изненадне и преране смрти умјетника и глумца овог театра Драгана Бањца. Прерани одлазак глумца Драгана Бањца велики је губитак за Дјечије позориште Републике Српске, али и културну и умјетничку сцену, која ће га памтити по бројним улогама које је остварио у матичном театру, играјући за нашу најмлађу публику“, написано је у саопштењу.

Ова вијест је брзо одјекнула у јавности, а путем друштвених мрежа његове бројне колеге такође су се опростиле од вјечно разиграног дјечака. Међу првима се огласио Бањчев класни колега, глумац и дугогодишњи пријатељ Борис Шавија, који је на свој начин изразио најтужнија осјећања.

„Друже Бањац, Ди Бањано, Свети Шмирантије Провалоношче, класни пријатељу, мој Бањо, оставио си непопуњиву рупу својим одласком. Недостајаће, и мени и публици која те вољела, твој јединствени дух, смисао за хумор, твоји каламбури и доскочице, ове крупне, лијепе очи, поглед у којем су се мијешали и велика радост живота и дубинска туга. Спадало једно, глумче, људино и добричино, нисмо се тако договорили. Надам се да си нашао мир за којим си трагао! Воли те твој друг!“, написао је Шавија на свом Фацебоок профилу.

Драган Бањац рођен је 8. априла 1975. године у Бањалуци. Академију умјетности, Смјер глума, завршио је у класи професора Ненада Бојића. Од 1998. године је члан ансамбла Дјечијег позоришта Републике Српске. Врстан луткар и одличан драмски глумац играо је у бројним представама Дјечијег позоришта – „Тужни принц“, „Разбојник Кађа и принцеза Нађа“, „Сирано де Бержерак“, „Јежева кућица“, „Пећа и вук“, „Три прасета“, „Фолклорна магија“ и многим другим. Још као студент играо је у представи „Силе у ваздуху“ Народног позоришта Републике Српске. Играо је у серијама „То топло љето“ и „Хотел Балкан“. У најдуговјечнијој и најпопуларнијој представи Дјечијег позоришта „Црвенкапа“ двије деценије је играо омиљеног Ловца. Дјеца су га обожавала јер су начин његове игре и енергија коју је дијелио с публиком били толико импресивни да су је многи малишани гледали и више од десет пута.

Датум комеморације и посљедњег испраћаја још нису познати.