„Peća i vuk“ u zvaničnoj selekciji subotičkog festivala

Predstava „Peća i vuk“ u režiji Biserke Kolevske, koju je Dječije pozorište Republike Srpske kandidovalo za takmičarski program 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, a koji će se održati u Subotici, Srbija, od 19. do 24. septembra 2021. godine, prošla je selekciju i „Peća i vuk“ putuje na najprestižniji festival za djecu u regionu.
Kako stoji u dopisu direkcije Festivala, koji je potpisao Ilija Tatić, direktor, „zvanična selekcija 28. Festivala sastoji se od 15 predstava sa svih kontinenata, uključujući i Evropu, Aziju, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku i zemlju domaćina Srbiju. Predstave će se igrati na tri lokacije (Narodno pozorište – Scena Jadran, Dečije pozorište i Pozorište Kostolanyi Dezse) od nedelje 19. septembra do petka 24. septembra. O nagradama odlučuje međunarodni žiri sastavljen od svetski priznatih pozorišnih umetnika i teatrologa. Pored zvanične selekcije Festival će i ove godine biti bogat različitim pratećim programima: izložbe, radionice, filmski program, promocije knjiga, izdavaštvo, program Trgovi i ulice i gostovanja. „
Podsjetimo, u predstavi „Peća i vuk“ igraju Duško Mazalica, Dragan Vučić, Božana Bijelić, Dragan Banjac, Đorđe Janković, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Đurđa Vukašinović i Ana Anđelić.
Scenografiju i kostim potpisuje Svila Veličkova, a ova „simfonijska bajka“ je djelo velikog ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.
Naime, Centralno dječije pozorište iz Moskve je 1936. godine od Sergeja Prokofjeva naručilo simfoniju za djecu, sa ciljem da se kultiviše muzički ukus djece od samog početka njihovog školovanja. Oduševljen ponudom, Prokofjev je djelo „Peća i vuk“ napisao za svega četiri dana.
„Peća i vuk“, u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske jedna je od omiljenijih predstava, koju publika rado gleda i svako izvođenje isprati ovacijama.