Прва проба „Гагарина“

Након што је вриједна техника Дјечијег позоришта Републике Српске према нацртима и идеји сценографкиње Ирине Сомборац из Београда, израдила сценографију и лутке, данас је одржана и прва читаћа проба за реализацију представе „Гагарин, најшашавији пас у свемиру“, чија премијера се очекује 16. марта.
Ова луткарска представа за најмлађе настаје према књизи бањалучког књижевника Берислава Благојевића „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“.
Драматизацију и режију потписује Јован Царан, редитељ из Зрењанина, а из Зрењанина је и композитор музике за представу, Данило Михњевић.
Гагарина ће играти Ђорђе Јанковић, Шмокљана Александар Руњић, Шмизлу Свјетлана Андрић, Бициклисту и Хектора Саша Терзић, те Риплија, Мрвицу и Лајку Александра Спасојевић.
Овим се наставља програмска оријентација Дјечијег позоришта Републике Српске да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца, да би се сценским извођењем, праизведбом, потврдио избор квалитетне литературе, односно играо наслов из обавезне лектире за основне школе.
Подсјећамо, прошле године је на сцени оживјела књига „Јунак у трегерима“, бањалучког књижевника Јове Чулића. Обје књиге су већ постале дио обавезне лектире у основним школама Републике Српске, па се и кроз овај формат продукције снажно увезују просвјета и култура.
Представа настаје под покровитељством Министарства просвјете и културе.