Prva proba „Gagarina“

Nakon što je vrijedna tehnika Dječijeg pozorišta Republike Srpske prema nacrtima i ideji scenografkinje Irine Somborac iz Beograda, izradila scenografiju i lutke, danas je održana i prva čitaća proba za realizaciju predstave „Gagarin, najšašaviji pas u svemiru“, čija premijera se očekuje 16. marta.
Ova lutkarska predstava za najmlađe nastaje prema knjizi banjalučkog književnika Berislava Blagojevića „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“.
Dramatizaciju i režiju potpisuje Jovan Caran, reditelj iz Zrenjanina, a iz Zrenjanina je i kompozitor muzike za predstavu, Danilo Mihnjević.
Gagarina će igrati Đorđe Janković, Šmokljana Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić, te Riplija, Mrvicu i Lajku Aleksandra Spasojević.
Ovim se nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature, odnosno igrao naslov iz obavezne lektire za osnovne škole.
Podsjećamo, prošle godine je na sceni oživjela knjiga „Junak u tregerima“, banjalučkog književnika Jove Čulića. Obje knjige su već postale dio obavezne lektire u osnovnim školama Republike Srpske, pa se i kroz ovaj format produkcije snažno uvezuju prosvjeta i kultura.
Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.