Премијерно изведена представа „Вук са мирисом бобица“

Схватила је да се није бојала њих, него себе, реченица је из нове представе „Вук са мирисом бобица“ Дјечијег позоришта Републике Српске (ДП РС), која је своје премијерно извођење доживјела 3. јула.

Нови позоришни комад редитељке Тамаре Кучиновић изведен је пред пуном салом ДП РС, а запањујуће увјерљива сценографија и костими, те одлична глумачка игра на сцени, ниједног малишана, али и оне старије који су се нашли у сали, нису оставили равнодушнима. Представа говори о дјевојчици Саши, коју игра Зорана Шуман, која се претворила у вука јер је вук био нешто чега се највише на свијету бојала.

„То је представа која руши предрасуде о вуковима, не онима из бајке, већ вуковима као таквима. Вукови су бића која су посвећена заједништву, обитељи, тако да је ово представа која говори о љубави, припадању, моћи и заправо томе како страх није ништа друго него нешто што нам брани да видимо даље од њега“, казала је Кучиновићева.

Када је вучица завршила у шуми, морала је да се суочи са свим страховима које носи у себи, а ту је упознала неког сличног себи, неког ко је био довољно искрен да је заволи и да постану блиски, што ју је подстакло да се врати снази коју носи у себи.

Главна глумица је упечатљивим монологом означила крај представе те послала снажну поруку свима, а кад се ансамбл повукао са сцене, многи присутни нису крили сузе изазване одгледаним.

Представа говори о повратку природи, о проналаску снаге, исконске снаге која је у свакоме од нас и која жели провалити, ослободити се, дисати, живјети.

„Саша се данас претворила у вука. Њен унутрашњи зов слободе толико је дуго био заточен, толико је дуго лупао из најунутрашњије унутрашњости, толико дуго и упорно, да јој је тијело одједном постало тијесно и у секунди одлучило да се ослободи, потрга кожу и пробије вани. Постала је вук и нашла се усред шуме или своје унутрашње унутрашњости“, ријечи су Снаге природе, наратора цијеле приче, коју тумачи глумица Ђурђа Вукашиновић.

Поред запажене главне глумице Зоране Шуман, у представи се раме уз раме с њом налази и млади глумац Драган Вучић који, тумачећи другог вука, својом раздраганошћу, хумором и позитивношћу наводи вучицу, али и публику, да се ослободи и препусти природи нас самих.

Вучић је објаснио да је управо кроз мирис, који је карактеристичан за вукове, градио свој лик јер је кроз њега препознао и разне страхове код вучице у коју се заљубио.

„Ја покушавам да је ослободим страхова како би она почела слободно да дише, што и јесте суштина ослобађања страхова код дјеце“, навео је он.

У вучјим костимима осим Шуманове и Вучића нашли су се и Ђорђе Јанковић, Божана Бијелић, Драгана Илић, Душко Мазалица, те Слободан Перишић, који је био задужен и за сценски покрет. Изврсну сценографију и дизајн маски које су све присутне већ на први тренутак оставиле без даха потписује Алена Павловић, а функцију асистента режије и драматура обавила је Матеа Бублић.

Најављујући ову значајну премијеру Љиљана Лабовић Маринковић, директорица ДП РС, истакла је да је сигурна да су добили наслов више којим ће овјенчати фоајее у којима су докази о наградама које су стизале за ансамбл ДП РС.