Premijerno izvedena predstava „Vuk sa mirisom bobica“

Shvatila je da se nije bojala njih, nego sebe, rečenica je iz nove predstave „Vuk sa mirisom bobica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS), koja je svoje premijerno izvođenje doživjela 3. jula.

Novi pozorišni komad rediteljke Tamare Kučinović izveden je pred punom salom DP RS, a zapanjujuće uvjerljiva scenografija i kostimi, te odlična glumačka igra na sceni, nijednog mališana, ali i one starije koji su se našli u sali, nisu ostavili ravnodušnima. Predstava govori o djevojčici Saši, koju igra Zorana Šuman, koja se pretvorila u vuka jer je vuk bio nešto čega se najviše na svijetu bojala.

„To je predstava koja ruši predrasude o vukovima, ne onima iz bajke, već vukovima kao takvima. Vukovi su bića koja su posvećena zajedništvu, obitelji, tako da je ovo predstava koja govori o ljubavi, pripadanju, moći i zapravo tome kako strah nije ništa drugo nego nešto što nam brani da vidimo dalje od njega“, kazala je Kučinovićeva.

Kada je vučica završila u šumi, morala je da se suoči sa svim strahovima koje nosi u sebi, a tu je upoznala nekog sličnog sebi, nekog ko je bio dovoljno iskren da je zavoli i da postanu bliski, što ju je podstaklo da se vrati snazi koju nosi u sebi.

Glavna glumica je upečatljivim monologom označila kraj predstave te poslala snažnu poruku svima, a kad se ansambl povukao sa scene, mnogi prisutni nisu krili suze izazvane odgledanim.

Predstava govori o povratku prirodi, o pronalasku snage, iskonske snage koja je u svakome od nas i koja želi provaliti, osloboditi se, disati, živjeti.

„Saša se danas pretvorila u vuka. Njen unutrašnji zov slobode toliko je dugo bio zatočen, toliko je dugo lupao iz najunutrašnjije unutrašnjosti, toliko dugo i uporno, da joj je tijelo odjednom postalo tijesno i u sekundi odlučilo da se oslobodi, potrga kožu i probije vani. Postala je vuk i našla se usred šume ili svoje unutrašnje unutrašnjosti“, riječi su Snage prirode, naratora cijele priče, koju tumači glumica Đurđa Vukašinović.

Pored zapažene glavne glumice Zorane Šuman, u predstavi se rame uz rame s njom nalazi i mladi glumac Dragan Vučić koji, tumačeći drugog vuka, svojom razdraganošću, humorom i pozitivnošću navodi vučicu, ali i publiku, da se oslobodi i prepusti prirodi nas samih.

Vučić je objasnio da je upravo kroz miris, koji je karakterističan za vukove, gradio svoj lik jer je kroz njega prepoznao i razne strahove kod vučice u koju se zaljubio.

„Ja pokušavam da je oslobodim strahova kako bi ona počela slobodno da diše, što i jeste suština oslobađanja strahova kod djece“, naveo je on.

U vučjim kostimima osim Šumanove i Vučića našli su se i Đorđe Janković, Božana Bijelić, Dragana Ilić, Duško Mazalica, te Slobodan Perišić, koji je bio zadužen i za scenski pokret. Izvrsnu scenografiju i dizajn maski koje su sve prisutne već na prvi trenutak ostavile bez daha potpisuje Alena Pavlović, a funkciju asistenta režije i dramatura obavila je Matea Bublić.

Najavljujući ovu značajnu premijeru Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, istakla je da je sigurna da su dobili naslov više kojim će ovjenčati foajee u kojima su dokazi o nagradama koje su stizale za ansambl DP RS.