Pripreme za 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Lutkari iz 12 država stižu u Banja Luku

Prema propozicijama, Dječije pozorište Republike Srpske je 15. maja 2023. zatvorilo Poziv za prijavu teatara učesnika za 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji se ove godine održava od 8. do 14. oktobra.

Na poziv, koji Dječije pozorište oglašava svake godine u februaru, prijavilo se 67 predstava iz 12 država, a o konačnom izboru učesnika odlučivaće selektor, Duško Mazalica.

Među prijavljenima su teatri iz Bugarske, Poljske, Italije, Srbije, Slovačke, Hrvatske, Turske, Njemačke, Španije, Rusije, Izraela i BiH.

Banjalučki Međunarodni festival pozorišta za djecu afirmiše lutkarstvo tako da ni ovogodišnja selekcija neće odstupiti od lutke, kao suštine i vještine rediteljske i glumačke kreativnosti.

Festival dodjeljuje nagrade: Gran pri – najbolja predstava u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banja Luka i Ministarstvo kulture i informacija Republike Srbije.