Saradnja DP RS i pozorišta NR Kine: Novi prostor za međunarodne uspjehe

NEZAVISNE  – Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) duže od decenije sarađuje sa umjetnicima iz Narodne Republike Kine, te zato posjeta gospodina Tijana Čena iz Udruženja za razmjenu kulture i obrazovanja između Kine i Srbije donosi dobre vijesti da se otvara novi prostor koji će omogućiti da se Republika Srpska i nacionalni dječiji teatar nađu na istoj mapi partnerstva.

Naime, kako je saopšteno iz ove kuće, Čen je predložio da Pozorište za djecu iz grada Lijan učestvuje na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci u oktobru 2023. godine, a da Dječije pozorište Republike Srpske bude učesnik festivala čiji je domaćin teatar iz Lijana, u maju 2024. godine.

U razgovoru s Ljiljanom Labović Marinković, direktoricom DP RS, Tijan Čen je pojasnio da u Kini tek početkom 2023. godine popuštaju preventivne mjere donesene zbog pandemije virusa korona i da je organizacija međunarodnih događaja u Kini moguća 2024. godine.

„Partnerstvo sa Pozorištem za djecu iz Lijana bilo bi novo i dragocjeno iskustvo za ansambl Dječijeg pozorišta, koje u svojoj arhivi bilježi važne datume kojima se ova saradnja potvrđivala u prethodnom periodu. Podsjećamo, nakon posjete kineske delegacije Dječijem pozorištu Republike Srpske u maju 2017. godine, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Ministarstvom kulture NR Kine, predsjednica delegacije i direktorica guangdonške agencije za pozorišni menadžment ‘Slon’, gospođa Fu Juan je pozvala Dječije pozorište na prvo gostovanje u Kini“, javili su iz DP RS.

Tako je već u novembru 2017. godine, javljeno je u nastavku, u milionskom gradu Donguanu, uz podršku Vlade Republike Srpske, Dječije pozorište predstavilo izložbu 107 lutaka i 20 maski iz svog muzeja.

„Lutke su bile izložene u Songšan biblioteci u Donguanu i za mjesec dana ih je svakodnevno razgledalo po 1.000 posjetilaca“, saopšteno je iz DP RS.

Kako su podsjetili u saopštenju iz nacionalnog teatra Republike Srpske za djecu, već sljedeće, 2018. godine „Folklorna magija“, jedna od najnagrađivanijih predstava ovog pozorišta, gostovala je u gradu Donguan.

„Od 11. do 26. avgusta 2028. godine u šest različitih pozorišta sa dvoranama koje broje od 1.000 do 1.200 mjesta ‘Folklorna magija’ predstavljala je pozorišno i kulturno stvaralaštvo Republike Srpske milionskoj kineskoj publici“, podsjetili su iz DP RS.

S tim u vezi, kako je zaključeno u saopštenju, posjeta Tijana Čena otvorila je novi prostor za susret banjalučkih mališana sa kineskim teatrom, ali i kineskih sa banjalučkim.