Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti: Mašta može da pobijedi strah

GLAS SRPSKE – Svaki dan je dan za pozorište, za književnost, za muziku, film i čitavu umjetnost koju ljudi stvaraju za druge ljude i time ih oplemenjuju, uzdižu i podučavaju.
Ipak, na određene datume koji slave umjetnost važno je naglasiti njihov uticaj na svaku osobu pojedinačno, a to je, čini se, posebno važno istaknuti na dane kada svijet slavi umjetnost posvećenu najmlađima, kao što je Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade koji je juče obilježen i pomenut u mjestima i pozorištima širom svijeta.Ovim datumom počela je Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva, koji se obilježava danas, Dan pantomime, koji će biti obilježen sutra, te Dan pozorišta koji svijet slavi 27. marta.

Svake godine Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade šalje značajne poruke povodom dana teatra posvećenog najmlađoj publici, te poručuje roditeljima, nastavnicima i svima koji podučavaju djecu i brinu o njima da je važno da umjetnički doživljaj pozorišta postoji čitave godine, a ne samo ovog dana.

– Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je važno, još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom – zabilježila je predsjednica asocijacije Su Džajls u ovogodišnjoj poruci.

Ona ističe da je umjetnost posebno važna u vremenima kriza, ratova i pandemija, jer umjetnost i kultura daju priliku da svi zamislimo drugačiji svijet.

– Ovo je vrijeme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gdje god da se nalaze. Na osnovu primjera svih naših članova znamo da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata – navodi ona.

U duhu obilježavanja ovog dana, iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao krovne ustanove posvećene pozorišnoj umjetnosti za najmlađe, podsjetili su na neke od svojih najboljih predstava, te naglasili da svojim angažmanom nastoje da pomognu djeci i roditeljima i oplemene njihovu svakodnevicu.

– “Jablan”, “Ružno pače”, “Medvjedić Timotej”, “Pinokio” samo su neki od naslova uz koje iz vikenda u vikend mališani i njihovi roditelji bezbrižno provode vrijeme u kući od snova. Dječije pozorište RS je smjeran i odgovoran partner porodici – djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i snažno uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, nasušno potreban – navode oni i dodaju da, referišući se na međunarodni slogan “Povedite djecu u pozorište danas!” promovišu svoj ovogodišnji slogan “Tu smo. I, čekamo vas”.

“Za one koji vole”

Akcija “Za one koji vole”, u kojoj učestvuju Narodno pozorište RS, Dječije pozorište RS i Gradsko pozorište “Jazavac”, traje tokom čitavog marta za određene predstave na repertoarima ovih teatara. Akcijom je predviđeno da za svaku kupljenu ulaznicu posjetilac drugu dobije na poklon. Akcija traje do kraja mjeseca za izabrane predstave, a akcenat je na obilježavanju dana posvećenih pozorišnoj umjetnosti. Sve informacije o predstavama koje su dio akcije dostupne su na zvaničnim stranicama ovih pozorišta.