Svjetski dan pozorišta za djecu

Sutra, 20. marta se obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, a ovim datumom započinje i Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan pozorišta 27. marta.
Uz prvi dan proljeća, sa nadom se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na Svjetski dan lutkarstva, lutkari svijeta od 2000. godine obilježavaju ove datume kojima se na svjetskoj mapi ispisuje značaj umjetnosti teatra za najmlađe.
Slogan ovogodišnje kampanje za Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade trebalo je da bude „Odvedite dijete u pozorište!“, ali kako je zbog pandemije virusa korona većina svjetskih teatara zatvorena, Međunarodna asocijacija Asitež (ASSITEJ) pripremila je alternativne virtuelne programe, a tradicionalno su upućene i poruke lutkarske zajednice, kojima se ističe značaj pozorišne umjetnosti u životu najmlađe publike, ali i kreativnosti u novonastalim uslovima izolacije.
Predsjednica ASSITEJ International, Ivet Hardi, uputila je i posebnu poruku povodom krize izazvane pandemijom koronavirusa, a kako su mnoga pozorišta zatvorena, Ivet Hardi je posebno pozvala na saosjećanje sa djecom koja nemaju roditelje, udobne kuće i mogućnosti da lakše prebrode krizu. U ovakvim okolnostima, kako je istakla, potrebno je da se okrenemo kvalitetu koji pozorište može da kultiviše u nama, a to su saosjećanje i empatija.
“Više nego ikada, potrebno je da mislimo na naše komšije, naše zajednice i one koji imaju najmanje. Potrebno je da usmjerimo energiju i napore na ono što je razumno, što je brižno, što je adekvatno u našim uslovima i situacijama – gdje god da smo”, poručila je Ivet Hardi.
U duhu ove poruke i Dječije pozorište Republike Srpske , kako tokom cijele prošle godine, tako i ovih, martovskih dana, nastoji da svojim angažmanom pomogne djeci i roditeljima u prevazilaženju prevashodno psiholoških posljedica koje na porodicu ostavlja strah od prisustva bolesti.
Uz sve epidemiološke mjere, svakodnevnu dezinfekciju prostora i brojne preventivne radnje kojima onemogućava da Dječije pozorište bude izloženo rizicima zaraze, ansambl nacionalnog teatra dosljedno istrajava u svojoj misiji promovisanja vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece.
„Sirano de Beržerak“, „Ružno pače“, „Medvjedić Timotej“, „Pinokio“.., samo su neki od naslova kojima iz vikenda u vikend, mališani i njihovi roditelji bezbrižno provode vrijeme u kući od snova.
Dječije pozorište Republike Srpske je smjeran i odgovoran partner porodici – djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i snažno uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, nasušno potreban.
Referišući se na međunarodni slogan „Odvedite dijete u pozorište!“, nacionalni teatar za djecu i dalje promoviše svoj slogan – Budite uz Dječije pozorište. Dječije pozorište je uz vas!