„Sedam gavranova“ u selekciji 30. subotičkog festivala

U okviru takmičarskog programa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 17. do 22. septembra, među 14 predstava za djecu iz cijelog svijeta, po izboru selektora, dr Zorana Đerića, naći će se i predstava „Sedam gavranova“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske.
„Sedam gavranova“ je u programu Festivala u utorak, 19. septembra.
U predstavi igraju Aleksandra Spasojević, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Saša Terzić, Dragan Vučić i Nikola Milaković.
Publika subotičkog festivala će gledati predstave koje u Srbiju dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, BiH-a, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice.
U takmičarskom programu učestvovaće dvije predstave iz Srbije -“Pradevojčica”, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina i predstava „Iza brda, preko brega“, Dečjeg pozorišta Subotica.
Iz zemalja u okruženju stižu ostvarenja: “Dedine priče” u produkciji pozorišta Dečjeg kazališta „Branka Mihaljevića“, Osijek, iz Lutkarskog kazališta Mostar predstava “Zmaj i princeze”, iz Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu”. Lutkarsko pozorište Harlekin iz Mađarske izvešće predstavu “Paprika Janči i Đavolji jezik”, a Pozorište “Baja Mare” iz Rumunije predstaviće se ostvarenjem “Petar i Vuk”. Pozorište “Pod srećnom zvezdom” iz Češke igraće predstavu “Stara priča”, iz Estonije dolazi Pozorište “Leteća krava” sa predstavom “Noćna pjesma”, iz Portugala pozorište “S.A. Marionetas – Teatro e Bonekos” s predstavom “I tako dalje”, a iz slovačkog pozorišta “Anima-Akt” stiže predstava “Žena-foka”.
Ove godine na subotičkom repertoaru biće i predstave dva azijska pozorišta – Dečije pozorište Instituta za blagostanje Kine izvešće predstavu “Umetnost rata”, dok iz Južne Koreje stiže pozorište Play Aree sa predstavom “Priča o ljubavi jednog drveta”.
Žiri glavnog takmičarskog programa čine Jaroslav Antonjuk – poljski režiser, dramaturg i teatrolog, Jelena Sitar – lutkar, pedagog i publicista i Amela Vučenović – glumica i rediteljka.