TRI PROMOCIJE KNJIGA DOMAĆIH PISACA U OKVIRU 20. MEĐUNARODNOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

U pratećem programu 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su i tri promocije knjiga. Pod motom „Naši pisci, nama i našoj djeci“ sinoć, 12. oktobra publici je predstavljena knjiga „Medna kaša grofice Berte“, Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića.

Ova knjiga u izdanju Dječijeg pozorišta Republike Srpske objavljena je u decembru 2020. godine, a povod za njeno štampanje je predstava „Koboldi“, u režiji Todora Valova, čija premijera je izvedena 6. decembra 2019. godine. Predstava, čiji je literarni predložak upravo ova nevjerovatna bajka Aleksandra Dime motivisala je upravu Dječijeg pozorišta da i knjiga bude dostupna maloj publici.

Svim banjalučkim školama, odmah po objavljivanju Pozorište je poklonilo po 10 primjeraka za njihove biblioteke, čime se dvosmjernost škola-teatar u obrazovanju i sticanju važnih navika, ostvarila u potpunosti.

Jednako tako, večerašnjom promocijom knjige „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru„, Berislava Blagojevića, koja je rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture ušla u zvaničnu lektiru za osnovne škole, Dječije pozorište snažno afirmiše važnost literature za djecu.

U četvrtak, 14. oktobra uslijediće i promocija treće knjige – „Junak u tregerima„, književnika Jove Čulića.

Moderator promocija je Ranko Pavlović, a uz autore, promocije čine interaktivnijim i zanimljivijim i čitanja dijelova knjiga u interpretaciji Aleksandre Spasojević i Duška Mazalice, glumaca Dječijeg pozorišta Republike Srpske.