Установе културе почињу с радом у пуном капацитету

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавијестило је установе културе да, према мишљењу Института за јавно здравство РС, могу организовати програмске активности уз пуни капацитет публике, а уз придржавање осталих хигијенско-епидемиолошких мјера.

Ова вијест објављена је у четвртак, а већ у петак за „Независне“ директори неких од установа културе говорили су колико ће им одлука Института олакшати рад. Оно што је специфично јесте да су установе културе једне од ријетких, ако не и једине, које су се све вријеме у пандемији, од почетка доношења мјера о ограниченом броју људи на једном мјесту, држале прописа. У исто вријеме, почетком ове и током готово цијеле прошле године, на осталним јавним мјестима, стадионима, кафанама, концертима, политичким скуповима, ријетко ко се држао прописаних ограничења.

„Једва смо дочекали да се то деси с обзиром на нека двострука гледања на ковид. Имамо кафане и ноћне клубове који су пуни и у које се улази без маске, а у исто вријеме ограничавамо догађаје из области културе и испада да су библиотеке, позоришта и музеји мјеста гђе ће се људи заразити, а у кафанама неће“, истакла је Љиљана Петровић Зечић, директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске (НУБ РС). Она додаје да су мјере отежале рад библиотеке у смислу да је смањен број културних дешавања, док су и на организоване догађаје, како истиче, посјетиоци у великој мјери избјегавали да долазе.

„Наравно, још су присутни страх и одговорност према себи и другима. Одређени број људи сигурно још неко вријеме неће долазити. За нас који радимо у култури било је јако тешко, поготово у позориштима и у музејима. Ми у библиотеци имамо послове који нису толико транспарентни и видљиви за јавност. Рецимо, ми смо осјетили потешкоће у читаоницама, гђе пред испитне рокове нисмо могли да прихватимо одређени број студената, што се одразило и на наше приходе“, казала је Петровић Зечићева, која подвлачи да их је обрадовала чињеница да се могу вратити у стари режим рада.

Младен Матовић, директор Банског двора, за „Независне“ каже да је ово вијест коју су све установе културе дуго и жељно ишчекивале.

„Бански двор је и у условима трајања пандемије вируса корона успио да одржи квалитет и континуитет у организацији програмских садржаја и практично је једино ограниченост капацитета остала као нешто што суштински разликује наш рад у односу на период прије пандемије. Искрено се надам да су пред нама неки много бољи и љепши дани и да ће Бански двор, као и култура и умјетност уопште, поново бити у могућности да се покажу у свом пуном сјају“, рекао је Матовић.

Љиљана Лабовић Маринковић, директорица Дјечијег позоришта Републике Српске, наводи да суштина одлуке Института јесте да је сада релаксирана организована посјета позориштима и да педагози могу дозволити дјеци да се врате у позоришне куће.

„Ми смо тај документ добили, испринтали га и држимо га на благајни, тако да ако би родитељи питали питања у вези с капацитетом, ми имамо одговор да се публика у правом смислу враћа. Међутим, ми нисмо никада ни губили публику јер је позориште капацитетом велико. Није било ни потребе да 280 карата продамо за једно вече, али психолошки је врло важно да знамо да можемо у пуном капацитету играти. Дакле, том одлуком и тим ставом Института се омогућава да дјеца из основних школа, вртића и средњих школа долазе у Народно и Дјечије позориште“, каже Лабовићева.

С њом се слаже и Дијана Грбић, вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске, која каже да ће попуштање мјера допринијети нормализацији рада позоришта стављањем у функцију свих просторних капацитета.

„Крајем јануара започели смо с планирањем повратка ученика у позориште и ова одлука Министарства олакшава даље активности не само нама, него и запосленима који су задужени за то у школама, јер ће, након двије године, моћи испунити ту, условно речено, обавезу гледања позоришних представа као начина његовања љубави према позоришној умјетности и стицања навике одласка у позориште. Осим тога, изузетно ми је драго због ове одлуке Министарства, јер ће акције које смо покренули имати више одјека у јавности и утицати на то да се наша цијењена публика врати у позориште“, истиче Грбићева. Она додаје да је популаризација позоришних активности и позоришних програма овим потезом Министарства опет у првом плану.

„То нас охрабрује да премијере, извођења свих представа наше продукције, као и гостовања и Театар фест ‘Петар Кочић’, чије је одржавање планирано у јуну, те све активности на које смо концентрисани спроведемо што квалитетније и омогућимо да буду доступне бројнијој публици, него што смо били у прилици током претходне двије године“, образлаже Дијана Грбић.

Драгана Марић из Градског позоришта „Јазавац“ сагласна је да ће ова одлука побољшати друштво у цјелини, јер сматра да су срећа и задовољство код људи који посјећују позоришта заиста велики.

„Прије неколико минута сам завршила представу на којој је су били ђаци, а на којој смо претходно очекивали знатно мањи број посјетилаца. Имали смо на крају преко двије стотине ђака у сали и та атмосфера, срећа дјеце и нас глумаца који смо играли за њих је неописива, тако да ми је у сваком случају драго да ће позориште оживјети и наставити с радом као што је радило некада. Публика је у сваком случају на представама статична, они не причају, не вичу, не коментаришу. Наравно да мислим да је здравље на првом мјесту, али у оваквим условима и уз поштовање једни других мислим да ће свима бити боље само због чињенице да су срећа радост и задовољство код људи који посјећују позоришта заиста велики“, закључује Драгана Марић.