„Junak u tregerima“ sutra premijerno u Dječijem pozorištu RS

GLAS SRPSKE – Predstava „Junak u tregerima“, koja je rađena u režiji Dubravka Torjanca, po knjizi Jove Čulića, namijenjena je mališanima od tri godine, ali i onim starijim i premijerno će biti izvedena sutra u 18 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.
Dječaci i djevojčice moći će da uživaju u zanimljivoj avanturi junaka u tregerima, a posebnu pažnju privući će im maestralni, šareni kostimi i lutke koje će im ansambl Dječijeg teatra dočarati na sceni.

Reditelj Dubravko Torjanac, iz Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin istakao je da je sa ansamblom proveo četiri kreativne sedmice.

– Trudili smo se da budemo i ozbiljni i veseli, tako da je saradnja bila pravo uživanje. Drago mi je što sam upoznao scenografkinju Irinu Somborac, jer smo zajedničkim radom stvorili predstavu. Ako se ne trudimo da pozorištem pobjeđujemo okrutnu stvarnost, onda naša misija ne valja. Mi smo tu da postavljamo pitanja, da otvaramo nove vidike, da uveseljavamo, ali i dovodimo u sumnju neke stvari u svijetu za koje nam se čini da ih ne možemo promijeniti – objasnio je Torjanac.

Glumac Slobodan Perišić koji igra junaka u tregerima naglasio je da pozorište kroz predstave progovara o važnim stvarima.

– Riječ je o junaku koji radi i živi na provincijskoj farmi gdje je glavna faca pijetao koji ne može da kukuriče. Stvarni problem junaka je što je gladan. Sticajem okolnosti on učestvuje u spašavanju persone koja pripada eliti i potom kreće glorifikacija njegovog lika – istakao je Perišić.

Dodao je da slaveći junakov poduhvat uviđamo društveno normativne besmislice.

– Dodjeljujući našem junaku priznanja, odlikujući ga medaljama, tom glorifikacijom malog čovjeka oni uzdižu sebe. Na kraju junak ostaje gladan. Koliko god se činilo da se DPRS bavi zabavom i razonodom, ono učestvuje u edukaciji djece i u stvaranju ozbiljnih ljudi na kojima ostaje ovo društvo – zaključio je Perišić.

Glumica Zorana Šuman, koja animira Frizlu, jednu od četiri kokoške, ispričala je da likovi koji se pojavljuju nemaju prostora za veći psihološki razvoj, ali da su svojim karakterima jasni od samog početka.

– Frizla slijepo vjeruje svom kokanu, kojeg obožava pa i ona na početku ismijava Kizu. No jedan događaj koji ju je pogodio promijenio je njen stav prema Kizi. Pozivamo mališane da dođu jer je ovo poslastica za njih – navela je ona.

Direktorica DPRS Ljiljana Labović Marinković istakla je da smo u okrutnom vremenu postali najokrutniji prema sebi.

– Treba glasnije da govorimo da su iza nas dvije godine potpunog ljudskog potopa, kako društvenog tako i socijalnog. Zato želim da zahvalim glumcima i tehnici DPRS koji su u delikatnim situacijama u vremenu korone iza sebe ostavili predstave „Vuk sa mirisom bobica“, „Jablan“, „Ružno pače“, „Sedam gavranova“, ali i ovu premijeru koja je oda životu – rekla je ona.

Dramatizaciju teksta je radila Vesna Kosec Torjanac, a pored pomenutih, u predstavi igraju i Ana Anđelić, Dragana Ilić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić i Đorđe Janković.

LUTKE

Kostimograf Irina Somborac koja je radila dizajn lutaka, scenografiju i kostime istakla je da joj je bilo predivno raditi u Banjaluci.

– Važno je istaći da ovo pozorište poseduje veliki broj radionica u kojima smo sve realizovali. Sa Dubravkom radim prvi put, dao mi je toliko slobode u kreiranju a to je veoma važno – rekla je ona.