Завршен Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука,погледајте награде

Жири Двадесет трећег међународног фестивала позоришта за дјецу Бањалука 2024, у саставу: др Јарослав Адам Килиан, редитељ, Пољска, Благовеста Василева, сценограф и костимограф, Србија и Саша Терзић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске, у периоду од 13. до 19. октобра 2024. године оцјењивао је конкуренцију за награде 10 представа из осам држава.

Учествовали су: Мало позориште „Душко Радовић“, Београд Србија

Позориште за дјецу „Арлекино“, Брашов, Румунија, Казалиште Вировитица и Градско казалиште „Јоза Ивакић“, Винковци, Хрватска

Државно дјечије драмско позориште Санкт Петерсбург, Русија, Дечје позориште Суботица, Србија, Театар „Мил Рострос“, Мексико Сити, Мексико, Позориште „Бобита“, Печуј, Мађарска, Театар „Ангелес де трапо“, Малага, Шпанија, Лутковно гледалишче „Пупила“, Лендава, Словенија и Позориште лутака „Пинокио“, Београд, Србија.

На завршној сједници одржаној 19. октобра 2024. године жири је једногласно донио сљедеће одлуке:

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА се додјељује Позоришту лутака „Пинокио“, Београд, Србија за представу „Магични град“.

Поетичност приче и моћ имагинације које указују на снагу маште као непобједивог императива у преживљавању дјеце и одраслих и у најтежим трагедијама.

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА додјељује се Момирки Бајловић за костим и маске у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“.

ГЛУМАЧКЕ НАГРАДЕ се додјељује Рељи Јанковићу, за улогу Бастијана у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“ за суптилан глумачки процес и емпатији према ђечаку који је конфронтиран траумом.

Глумачка награда се додјељује Дубравки Ковјанић, за улоге у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“, која је са минималним средствима остварила моћан позоришни резултат.

Глумачка награда се додјељује Арату Мате за улогу Палка у представи „Ленка и Палко“, Луткарског позоришта Бобита, Печуј, Мађарска за глумачке и луткарске вјештине и убједљивост у дочаравању карактера дјечака.

Глумачка награда се додјељује Дарији Смирновој, за улоге у представи „Беба и мама“ (Прича о малом ждријебету и срећи), Државног дјечијег драмског позоришта, Санкт Петерсбург, Русија, за перфекцију анимације, сценски покрет и говор.

Глумачка награда се додјељује Петри Каваш и Витомиру Вратаричу за одличну партнерску игру и креацију имагинације која трансформише обичне предмете у карактер, у представи „Зоо путници“, Лутковног гледалишча Пупила, Лендава, Словенија.

Награда „Драган Бањац“ за најкомичнију глумачку игру додјељује се Николи Керкезу за улоге Старешине/Ериба/Енџивука/Играмулиног детета и Бића мрака, у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“, Београд.

Виртуозност да у благодарној сјенци главних ликова, сваким својим глумачким задатком на другачији начин насмије публику и ишчита линије хумора играјућих карактера импресивно утемељује сјећање на Драгана Бањца, глумца Дјечијег позоришта, који је у својој каријери управо на овакав, дирљив начин одушевљавао и насмијавао публику.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ МУЗИКУ додјељује се Луки Цојхтеру и Валтеру Клеменчићу у представи „Зоо путници“, Лутковног гледалишча Пупила, Лендава, Словенија.

Музика ствара конструкцију драматургије представе.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ СЦЕНОГРАФИЈУ додјељује се Александеру Стависком у представи „Беба и мама“ (Прича о малом ждријебету и срећи), Државног ђечијег драмског позоришта, Санкт Петерсбург, Русија, која је креирала поетски простор сцене објектима, свјетлом и пројекцијама.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ додјељује се Вагнеру Гаљо, за представу „Грешка 404“, Театра Ангелес де Трапо, Малага, Шпанија.

За прецизност луткарске режије и отварања важне теме за младе.

ГРАН ПРИ, НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА У ЦЈЕЛИНИ додјељује се представи „Играј се са мном“, Дечјег позоришта, Суботица, Србија.

Дјечија усамљеност испричана позоришним средствима уз сјајан, поетичан и симболички наратив, а хумористичним језиком, издваја ову представу у потпуности.