Приче о самоприхватању, утицају нових технологија и свијету маште на сцени ДП РС

БАЊАЛУКА – Представа „Ленка и Палко“ Луткарског позоришта „Бобита“ из Мађарске отворила је пети такмичарски дан 23. Међународног позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске (ДП РС) данас са почетком у 10 часова.

Ријеч је о комаду Каталина Шегедија, рађеном у режији и адаптацији Хане Чери, која уједно потписује и музику за представу.

„Ленку, дјевојчицу која се истиче својом пунијом фигуром, дјеца често исмијавају – исто као и Палка, дјечака који је мршавији од просјека. Ленка сама ствара прелијепе цртеже, док је Палково друштво састављено од књига. Када се њих двоје сретну на игралишту, почињу да се диве једно другом и од тад више нису усамљени, јер су пронашли правог пријатеља“, саопштили су из ДП РС.

Како даље објашњавају, самоприхватање је један од највећих корака који човјек може направити ка опуштеном и срећном животу, што је и тема овог комада.

Такмичарски дио фестивала је настављен представом „Грешка 404“, коју је на сцени ДП РС од 11 часова извео Театар „Ангелес де трапо“ из Малаге.

„‘Грешка 404’ је представа без ријечи, с циљем освјештавања и превенције овисности о видео играма, друштвеним медијима и новим технологијама. Ова деликатна и емотивна представа потиче на размишљање о смислу живота, о чудима која нам живот нуди и оним што често занемарујемо“, навели су из Дјечијег позоришта Републике Српске.

У току дана се очекује играње комада „Зоо путници“ у режији Рите Бартал Кис и у извођењу Лутковног гледалишча „Пупила“ из Словеније, а почетак је заказан за 13 часова.

„Унутар купеа су два путника – младић и дјевојка – који убрзо схватају да нису сами. У њиховим коферима су скривене мале, необичне животиње које ‘путују и претварају се у праву параду животиња’. Ово је више од необичне вожње возом, то је путовање кроз дјечију машту“, додали су из ДП РС.

Пети такмичарски дан би требало да затвори Позориште лутака „Пинокио“ из Београда својим комадом „Магични град“ у режији Ђорђа Косића вечерас у 18 часова.

„Ово је прича о једној дјевојчици и њеном оцу који се изненада суочавају са тешким животним околностима. Да би заштитио кћерку од брига свијета одраслих, отац смишља бајковите приче о граду на који су бачене чини. Дјевојчица учи о снази маште која и у најтежим ситуацијама ствара радост и наду“, закључили су из националног татра за малишане.

 

НЕЗАВИСНЕ