„Гагарин“ Берислава Благојевића на сцени ДПРС

Данас је у Дјечијем позоришту одржан први радни састанак за реализацију представу „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, чија премијера се очекује половином марта.
Према истоименој књизи бањалучког књижевника Берислава Благојевића, драматизацију и режију потписаће Јован Царан, редитељ из Зрењанина. Аутор сценографије, лутака и костима биће Ирина Сомборац из Београда, која је овакав изазован задатак имала и прошле године када је Дјечије позориште радило праизведбу књиге „Јунак у трегерима“, Јове Чулића.
Овим се наставља програмска оријентација Дјечијег позоришта Републике Српске да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца, да би се сценским извођењем, праизведбом, потврдио избор квалитетне литературе. Наиме, обје књиге су већ постале дио обавезне лектире у основним школама Републике Српске, па се и кроз овај формат продукције снажно увезују просвјета и култура. Књигу „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“, објавио је Завод за уџбенике и нaставна средства 2019., а атрактивност, умјетничка снага и креативност Берислава Благојевића га већ сврстава у најпопуларније ауторе за дјецу.
Данас су се зато за истим столом нашли и писац, редитељ и сценограф који ће заједно са умјетничким ансамблом оживјети једну дивну књигу у представи за најмлађе.
Представа настаје под покровитељством Министарства просвјете и културе.