Бањалука у Београду, Београд у Бањалуци

Након двије године паузе, Дјечије позориште Републике Српске и Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда настављају сарадњу, установљену 2016. године, а по приципу – Бањалука у Београду, Београд у Бањалуци.
Овај низ био је прекинут због епидемије вируса корона, јер су ансамбли у марту 2020. године, након првог извођења представе „Сирано де Бержерак“ Дјечијег позоришта, управо у салону „Радовића“, заједно гледали прес конференције на којима је саопштавано да и Србија и Република Српска иду у локдаун.

Тако Бањалучани 2. и 3. фебруара коначно поново дочекују своје колеге из Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, који ће извести представе „Снежна краљица“ и „Бамби“.

Првог дана гостовања, у два извођења, најмлађа публика ће гледати „Снежну краљицу“, у режији Дамјана Кецојевића, чија је премијера била 29. маја 2022. године.

У представи играју Маја Јовановић Спасојевић, Милош Анђелковић, Младен Леро, Маријана Вићентијевић Бадовинац, Душица Синобад, Никола Керкез, Јована Цветковић, Владислава Ђорђевић и Јелена Илић.

Другог дана гостовања, Београђани ће извести представу „Бамби“, у режији Бојане Лазић, чија премијера је била 23. октобра 2022. године.

У представи играју Недим Незировић, Душица Синобад, Маја Јовановић Спасојевић, Јелена Илић, Дамјан Кецојевић, Михаела Стаменковић и Никола Керкез.

Подсјећамо, 2016. године, када је установљена ова сарадња, на сцени „Душко Радовић“ одиграна је представа „Одисеј – Сан о повратку“, да би Мало позориште узвратило представама „Поп Ћира и Поп Спира“, „Плави чуперак“ и „Циркус марионета“.

Домаћин гостовања је Град Бањалука, јер је ова сарадња и установљена кроз призму сарадње два града, па је тако и Град Београд увијек домаћин ансамблу Дјечијег позоришта Републике Српске, када гостује у „Радовићу“.