Duško Mazalica za „Nezavisne“: Gluma je i dalje moj najsigurniji prostor

NEZAVISNE –   Duško Mazalica u protekle dvije decenije dobro je znano lice sa banjalučke pozorišne scene i jedan od nosilaca repertoara Dječijeg pozorišta RS. U ovoj kući nedavno se prvi put predstavio i kao reditelj.

Njegova predstava „Jablan“, naime, otvorila je ovogodišnji 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je još u toku. Komad je rađen po motivima pripovijetke Petra Kočića, dramatizaciju teksta napisao je Milan Gajić, dok Mazalica potpisuje režiju, adaptaciju teksta, a u predstavi se pojavljuje i kao glumac. Nakon tek dva izvođenja, pretpremijernog i premijernog, a sudeći po reakcijama djece i roditelja, mlađe i starije publike, te po značaju djela Petra Kočića za ove krajeve, možemo konstatovati da je DP RS dobilo veliku predstavu, koja će, nadamo se, dugo biti na repertoaru ove kuće. O predstavi „Jablan“ tim povodom za „Nezavisne“ govorio je Mazalica.

NN: Ovo je Vaša prva režija u Dječijem pozorištu RS, u kojem godinama unazad nosite repertoar. S tim u vezi, koliko je predstava „Jablan“ bila značana za Vas na profesionalnom i ličnom planu?

MAZALICA: Znači mi dosta u razvijanju lične kreativnosti. Mnogo različitih iskustava sam prošao i nekako najviše iskustva sam stekao kao glumac u dječjim lutkarskim predstavama. Imam već dugo vremena želju i da se iskažem kao tvorac neke ideje i realizator.

NN: Koliko ste imali posla radeći na samom tekstu i šta možete reći o njemu? Poznato je da je Milan Gajić dramatizovao Kočićevu pripovijetku, ali i Vi potpisujete adaptaciju, da je tekst potpomognut drugim pripovijetkama Patra Kočića, Branka Ćopića i Đure Damjanovića.

MAZALICA: Milan i ja smo dosta vremena proveli na pripremi teksta. Znao sam da je odličan tekst jedan od ključnih faktora za dobru predstavu. On je imao u cilju da stvori jasnu i čistu dramsku formu, a meni je bilo interesantno da što više približim materijal našem ansamblu i da kroz scenski jezik što više sačuvamo pripovjedački jezik Petra Kočića. Zajednički motiv nam je bio da uradimo predstavu u kojoj ćemo se svi mi prepoznati i koja će u osnovi predstavljati naš identitet.

NN: Nakon pretpremijernog i premijernog izvođenja reakcije publike bile su odlične. Koliko ste Vi zadovoljni i šta Vam je bilo najvažnije da prenesete na mladu publiku; od jezika i duha Zmijanja, preko pouke, do zabave i smijeha?

MAZALICA: Meni je bilo najvažnije da prenesemo ljubav. Prije svega iz pripovijetke izvire velika ljubav mladog Luje prema Jablanu. On, iskren, prepun ljubavi u našoj predstavi spasava Marušku iz ralja njenih roditelja koji su na vrhu tog sistema u kojem se sve gleda kroz novac. Jezik Petra Kočića je predivan, čist, a duh Zmijanja čvrst, stasit i naravno da smo dali sve od sebe da kroz tu formu ispričamo priču „Jablan“. Kad je u pitanju doživljaj zbora i bodljavine bikova, to ne može proći bez smijeha i zabave.

NN: Međunarodni festival pozorišta za djecu ove godine doživio je 20. izdanje. Koliko je kultura Republike Srpske dobila ovim festivalom gledano iz Vaše perspektive?

MAZALICA: Dječje lutkarsko pozorište podstiče kod djece da budu maštovita i postanu stvaralačke ličnosti. Dolaze vrhunske predstave iz svijeta i to je pravi mali raj za djecu i pozorišne sladokusce. E sad, sa ovim festivalom već 20 godina traje to kulturno-umjetničko podsticanje naše djece. Djeca iz publike koja su bila na prvim festivalima danas su već završila fakultet i uveliko rade. Festival je narastao iz stuba kulturne scene RS u jedno veliko stablo drveta sa bogatim krošnjama čije plodove već ubiramo.

NN: Ansambl DP RS takođe u Republiku Srpsku donio je nagrade iz mnogih zemalja. U kolikoj mjeri je konstantni i dugogodišnji uspjeh vašeg ansambla prekinula i poremetila pandemija?

MAZALICA: Sigurno je prekinula jedan veliki niz i značajno trajanje na vrhu lutkarske scene jugoistočne Evrope. Međutim, sve više vjerujem da ćemo se veoma brzo vratiti i biti još bolji, jači i donijeti još nagrada i priznanja.

NN: Da li nakon ovog uspješnog iskustva planirate novu režiju i koji su uopšte Vaši planovi vezani za pozorište?

MAZALICA: Nemam još ništa novo u planu za buduću režiju, ali neću sigurno ostati na ovoj. Gluma je i dalje moj najsigurniji prostor u kojem želim trajati.