Дјечије позориште Републике Српске данас слави 67. рођендан!

Историја Дјечијег позоришта почела је на данашњи дан оснивањем Центра за васпитно-забавни живот дјеце, који су 30. децембра 1955. године усвајањем оснивачке Одлуке озваничили одборници Скупштине Општине Бања Лука.
Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, које ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске.
Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и наша прва премијера изведена 14. октобра 1956. Била је то бајковита луткарска једночинка „Шумски цар“, коју је по свом тексту, режирао Војмил Рабадан.
Од тог датума, до данас, Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 322 премијере, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца.
У 2022. изведене су 4 премијере – „Јунак у трегерима“, „Коњић Грбоњић“, „Био једном један лав“ и „Мала сирена“.
Освојили смо 16 награда на 4 велика међународна фестивала.
У односу на 2020. и 2021. годину, када је Позориште преживљавало најтеже тренутке усљед обустава рада у вријеме ванредног стања због пандемије вируса корона, национални театар за дјецу је ове године одиграо 184 представе.
Највише су играли глумци Ђорђе Јанковић, са 117 представа, Зорана Шуман са 110 представа, те Александар Бланић са 85 представа.
Представа са највећим бројем извођења је „Јунак у трегерима“.
На прагу својих 68 година, Дјечије позориште у своју историју уписује да се члановима ансамбла – Божани Бијелић и Душку Мазалици, који су 2021. стекли статус првака, придружила још једна првакиња – Александра Спасојевић.
У духу оптимизма да током 2023. године будемо још успјешнији овом честитком обиљежавамо 30. децембар, дан оснивања националног театра за дјецу:
Да са СЕДАМ ГАВРАНОВА долетите у НОЋ У МЕРЛИНОВОМ ЗАМКУ у којем живe КРАЉ ЖАБАЦ и КОЊИЋ ГРБОЊИЋ.
Да вас МАЧАК У ЧИЗМАМА упозна са ВУКОМ СА МИРИСОМ БОБИЦА и са ПЕЋОМ И ВУКОМ
Да вам ДЈЕВОЈЧИЦА И ДРВО и ЈУНАК У ТРЕГЕРИМА испричају БАЈКУ О ПСИЋУ.
Да са МЕДВЈЕДИЋЕМ ТИМОТЕЈЕМ и МАШОМ И МЕДОМ чујете како је то било кад је БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАВ.
Да вас ПИНОКИО у ШКОЛИ ЗА ПАЧИЋЕ, у коју иде и РУЖНО ПАЧЕ научи да је Ј као ЈАЈЕ, и да је Ј као ЈАБЛАН:
Да вам СИРАНО де БЕРЖЕРАК открије шта све могу чудесни патуљци КОБОЛДИ и да са МАЛОМ СИРЕНОМ досањате сваки свој сан.
Јер све баш овако може, а тако и јесте у Дјечијем позоришту Републике Српске!