Дјечије позориште Републике Српске данас слави 66. рођендан!

Историја Дјечијег позоришта почела је на данашњи дан оснивањем Центра за васпитно-забавни живот дјеце, који су 30. децембра 1955. године усвајањем оснивачке Одлуке озваничили одборници Скупштине Општине Бања Лука.
Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, које ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске.
Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и наша прва премијера изведена 14. октобра 1956. Била је то бајковита луткарска једночинка „Шумски цар“, коју је по свом тексту, режирао Војмил Рабадан.
Од тог датума, до данас, Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 318 премијерa, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца.
У 2021. изведене су 4 премијере – „Дјевојчица и дрво“, „Вук са мирисом бобица“, „Јаблан“ и „Седам гавранова“, а одигране су 134 представе.
У односу на 2020. годину, када је Позорише преживљавало најтеже тренутке усљед обуставе рада у вријеме ванредног стања због пандемије вируса корона, и одигравши свега 89 представа, збир бројки и разлика у односу на број изведених представа у односу на прошлу годину није обесхрабрујућа. Национални театар за дјецу, уз све епидемиолошке мјере, ограничен број посјетилаца и свих ризика које је донијела корона успјешно је, и превасходно на радост малишана сачувало своју мисију умјетности и живог контакта са најмлађима.
На прагу својих 67 година, Дјечије позориште у своју историју уписује да су октобра 2021. године два члана ансамбла – Божана Бијелић и Душко Мазалица стекли статус првака. Овим чином и Дјечије позориште је етаблирано у породицу свјетских театара, који увијек, и с разлогом истичу вриједност и важност својих првака у ансамблу.