Дјечије позориште Републике Српске представом слави 100. рођендан Душка Радовића

ГЛАС СРПСКЕ  –  „Био једном један лав… Какав лав? Страшан лав, нарогушен и љут сав! Страшно, страшно!“ стихови су познате пјесме за дјецу нашег великог књижевника Душка Радовића који су оживјели на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске гдје је вечерас премијерно изведена представа „Био једном један лав“.
Овај комад рађен је поводом стогодишњице од рођења Душка Радовића, писца који нам је оставио дјело немјерљиве вриједности, човјека уз чији је глас многим генерацијама почињало јутро и чије пјесме памтимо цијели живот.Представа „Био једном један лав“ рађена је њему у част, у режији Николе Бундала, који је радио и драматизацију текста заједно са драматургом Александром Васиљевићем.

Овог страшног лава на сцени је анимирао глумац Ђорђе Јанковић, а уз њега играју и глумице Свјетлана Андрић и Зорана Шуман, те млади глумац Никола Милаковић.

Малишани су помно пратили сваки лавов покрет на позорници која је овај пут била мало другачија. Наиме, представа се игра скоро у мраку, лав се креће у тами, а свијетлеће лампице уносе одређену дозу свјетлости и ведрине, односно само лутке и сценографија свијетле. Оваква поставка представе била је изазов како глумцима тако и сценографима. Текст се појављује само понекад јер се представа одвија у оквиру пјесме.

Млади глумац Никола Милаковић на сцени уживо изводи музику која прати радњу уносећи одређену дозу драматизације.

Добар посао одрадиле су сценографкиња Берина Шушчевић и Петра Јоцић које су сценографију и костиме радиле према идеји да је пјесма цртеж, јер се на крају представе лав брише гумицом као што и каже пјесма Душка Радовића: „Док га Брана једног дана није гумом избрисао“ и заиста на крају комада лав бива избрисан.

Представа „Био једном један лав“ настала је кроз сарадњу младих глумаца, режисера и драматурга са старијим колегама, глумцима Дјечијег позоришта РС што је и за једне и за друге било сјајно искуство, јер су много научили једни од других.

Комад је осмишљен веома једноставно, па не захтијева посебне услове по питању техничке опремљености позоришне сале, тако да ће ова представа моћи веома лако да буде постављена у свим другим салама и моћи ће да је види велики број малишана широм наше државе.

АРХИВА

Представа „Био једном један лав“ није једини комад рађен према дјелу Душка Радовића у Дјечијем позоришту Републике Српске. Наиме, у архиви овог театра су и комади „Капетан Џон Пиплфокс“, „Живот је опака навика“, те „Разбојник Кађа и принцеза Нађа“, све три у режији Ненада Бојића.