„Lav“ pozvan i u Kinu

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Bio jednom jedan lav“, u režiji Nikole Bundala pozvana je da učestvuje i na prestižnom festivalu u Ksijanu, Kina.

Ovo je nakon zvanične selekcije za festival „U koferu“, u Lomži, Poljska i 2. Novosadske pozorišne igre, Srbija, treći ovogodišnji međunarodni poziv upućen na adresu Dječijeg pozorišta Republike Srpske .
Ansambl nacionalnog teatra tako putuje u Kinu, 27. aprila gdje će u gradu Ksijan odigrati dvije predstave, a potom će tri predstave, 29. aprila igrati u gradu Baoji.
Tim povodom, danas je održan operativni sastanak cijelog tima – umjetničkog ansambla i tehnike, kako bi organizacija ovog važnog putovanja bila blagovremena, odnosno kako bi nacionalni teatar na najvišem nivou reprezentovao umjetnost za djecu Republike Srpske.

Međunarodni pozorišni festival za djecu u Ksijanu je jedan od najvećih pozorišnih festivala u Kini i svake godine poziva više od 15 pozorišnih grupa iz cijelog svijeta da učestvuju na ovom Festivalu. Održava se od 2016. godine, u organizaciji Opštinskog biroa za kulturu i turizam Ksijan i Grupe za scenske umjetnosti. Domaćin je Dječije umjetničko pozorište Ksijan koje je do danas ugostilo ukupno 137 produkcija iz 20 zemalja širom svijeta, sa 557 predstava.
Tokom boravka u Kini, gdje će biti održan i Međunarodni forum o lutkarstvu, protokolom je predviđeno i predstavljanje ukupnog rada i kapaciteti Pozorišta, kao institucije, a glumci Đorđe Janković, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman i Nikola Milaković će sa kolegama iz cijelog svijeta, učestvovati u lutkarskim radionicama.

Ovim se, nakon 2018. godine, kada je DPRS sa predstavom „Folklorna magija“ gostovao u regiji Don Guan, odnosno nakon 2 godine korone, nastavlja snažno utemeljena saradnja sa Narodnom Republikom Kinom u kojoj su umjetnici Republike Srpske visoko cijenjeni i rado viđeni gosti.