„Лав“ селектован за још један међународни фестивал

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске „Био једном један лав“, у режији Николе Бундала, званично је селектована и у такмичарски програм 2. Новосадских позоришних игара, које се одржавају од 8. до 13. маја 2023. године.
Представа ће се такмичити са врсним насловима из Централног европског плесног театра Будимпешта, Мађарска, Градског казалишта лутака Ријека, Хрватска, Словенског Гледалишча Цеље, Словенија, Позоришта за децу и младе Скопје, Сјеверна Македонија, Позоришта „Kључ“, Тел Авив, Израел, Битеф театра, Београд, Србија, Позоришта „Плус“, Мадрид, Шпанија, Позоришта „Бошко Буха“, Београд, Србија, Градског позоришта Подгорица, Црна Гора, Државног луткарског позоришта Варна, Бугарска и Позоришта „Мерлин“, Берлин, Њемачка.
Након позива да ова представа учествује у такмичарској конкуренцији фестивала „У коферу“, у Ломжи, Пољска, одлука селектора још једног фестивала потврђује да је „Био једном један лав“ театарско откриће којим национални театар Републике Српске досљедно брани атрибуте једног од најбољих европских позоришта.
Оно што је посебно важно када истичемо овакав професионални став струке при одлучивању о селекцији је то што је ријеч о младом бањалучком редитељу, којем је ово прва сарадња са Дјечијим позориштем. Наиме, мисија нашег театра и јесте у томе да на свјетским фестивалима представљамо наше умјетнике, чиме се капацитет Републике Српске сагледава и вреднује у потпуности.
Подсјећамо представа „Био једном један лав“ је настала по пјесми Душка Радовића „Страшан лав“, чијом премијером је 29. новембра ДПРС обиљежио стогодишњицу рођења, великог српског интелектуалца, новинара и писца.
Ансамбл представе чине Никола Милаковић, Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман и Свјетлана Андрић.