„Мала сирена“ у четвртак премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске

ГЛАС СРПСКЕ  – Класични текст Ханса Кристијана Андерсона провучен кроз жанр романтичне комедије и додатно обогаћен обрасцима мјузикла кључни су елементи представе „Мала сирена“, која ће у четвртак у 18 часова премијерно бити одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Адаптацију истоимене бајке радила је Бисерка Колевска, која је у Бањалуци већ поставила представе „Тужни принц“, „Чаробна фрула“, „Принцеза на зрну грашка“, „Вук и седам јарића у музеју бајки“ и „Одисеј – Сан о повратку“, а по ријечима Љиљане Лабовић Маринковић, бугарска режисерка је постала златни симбол овог колектива, који је својим пожртвованим радом оплеменила цијели театар.

– Поносна сам прије свега на све чланове ансамбла и цијелог колектива Дечијег позоришта, који су обавили невјероватан посао припремајући две представе, чије премијере имамо у седам дана, мислим на комаде „Био једном један лав“ прошле и „Мале сирене“ ове седмице. Бисерка Колевска је зналачки изабрала ансамбл „Мале сирене“, који је превазишао сва очекивања и дословно живио на пробама, радећи некад по девет часова, уз редовна извођења репертоара, гдје је дословно свако радио све, да би оправдали блиставу традицију националног театра за дјецу кроз нову премијеру Андерсеновог класика. Бисерка је стварно постала златни симбол Националног театра за дјецу, која је својом талентом, пожртвованим радом и несебичним вођством оплеменила цијели колектив позоришта – рекла је Лабовић Маринковић, која је Колевској у име колектива даровала златник Бели анђео, као дар за њен допринос раду ДПРС.

Умјетнички директор овог театра Душко Мазалица истакао је да је нови комад занимљив жанровски спој, који одступа од препознатљивих Дизнијевих верзија „Мале сирене“ у корист оригиналног текста.

– Срећан сам што смо успјели на сцену да поставимо „Малу сирену“, једну од омиљених бајки наше публике и један од најславнијих комада Ханса Кристијана Андерсена. Ово је велика љубавна прича о жртви коју свака права љубав тражи. Врло захтјеван текст, нимало лак за адаптацију, па смо у договору са Бисерком одлучили да је поставимо као романтичну комедију, која одступа од „Дизнијевих“ верзија и ближа је оригиналном тексту Ханса Кристијана Андерсена – рекао је Мазалица.

У представи играју Александар Руњић, Слободан Перишић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Снежана Милидраг, Жељко Милићевић, Ана Анђелић, Драгана Илић, Драган Вучић и Ђурђа Вукашиновић, која тумачи улогу Мале сирене, а која по њеним ријечима представља врхунац њене каријере у ДПРС у сваком погледу.

– Када је у питању „Мала сирена“, могу сигурно рећи да је ово најзахтјевнија улога у мојој каријери. Овом ролом подигла сам ниво властитих могућности на сцени, јер осим класичне драмске улоге ова рола захтијева и луткарство и сценски експеримент са плесом, музиком и анимацијом. Морам истаћи огромну помоћ колеге Александра Руњића, новог члана нашег колектива, који тумачи Принца, који ми је пружио несебичну помоћ током проба, да бисмо испунили очекивања режисерке и саме поставке комада – рекла је Вукашиновићева.

Сценографија, лутке и костим су ауторство Свиле Величкове, дугогодишње сараднице режисерке Колевске, која је обавила импресиван посао, у једноставној, али функционалној и упечатљивој сценографској поставци.