Маринковић: Храбро настављамо стазом утабаном дјечијим осмјесима

Дјечије позориште Републике Српске у овој години припремило је четири премијере, те на регионалним фестивалима освојило 16 награда, што даје снагу да ансамбл у овим изазовним временима храбро настави стазом утабаном дјечијим осмјесима, рекла је директор овог позоришта Љиљана Лабовић Маринковић.

“Планови су да освојимо још награда на европским фестивалима, те са великим амбицијама пријављујемо представе за селекције фестивала у Пољској, Норвешкој, Турској, Италији, Србији…”, истакла је Маринковићева.

Дјечије позориште, додала је она, остаће вјерно својој традицији да прави магију и увијек нова изненађења, ослушкујући потребе своје публике, интересовања и жеље, те се очекује реализација нових представа са новим редитељима, са којима до сада ово позориште није сарађивало.

РАД СА ДЈЕЦОМ ЗАДОВОЉСТВО, АЛИ И ВЕЛИКА ОДГОВОРНОСТ

“Радити са ђецом је задовољство, али и велика одговорност. Јер, дјеца су најозбиљнија, најзахвалнија, најискренија и најинтелигентнија бића и нико никад не смије потцијенити дијете и његова очекивања”, рекла је Маринковићева.

Она је истакла и значај подршке цијелог друштва како би та очекивања добила добила облик, али била и спроведена у дјело на најбољи могући начин.

“Систем у којем дјелује Дјечије позориште динамично функционише уз подршку Владу Републике Српске и Министарство просвјете и културе, те у реализацији неколико финансијски захтјевних пројеката са којима смо ријешили, или ћемо ускоро ријешити стратешке проблеме функционисања, није било ‘шумова’ у комуникацији, него су рјешавани као приоритети”, рекла је Маринковићева.

ТРИ ГЛУМЦА ДОБИЛА СТАТУС ПРВАКА

Она је напоменула и да су у непуне двије године три глумца Дјечијег позоришта добили статус првака, те да је то историјски преокрет у вредновању умјетника који свој таленат, умијеће и знање улажу у продукцију за дјецу.

“Овим статусом чланова нашег ансамбла изједначена је атрибуција националних театара – Народног и Дјечијег, на чему сам упорно инсистирала по доласку на чело ове институције”, рекла је Маринковићева.

Она је најавила и интензивнију и видљивију подршку Радио-телевизије Републике Српске Дјечијем позоришту, те навела да су зацртани заједнички планови како да национални театар стигне до дјеце и у другим градовима и општинама Републике Српске.

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА РАДИТИ НА ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ ДЈЕЦЕ

“То бих оцијенила као веома важно постигнуће у 2022. години и радујем се што ћемо удружити снаге са Јавним сервисом како бисмо образовали, васпитавали, радовали и бринули о дјеци цијеле Републике Српске”, рекла је Маринковићева.

Она је поносна на то што је Дјечије позориште у овој години припремило четири премијере, од којих двије имају посебан значај, због изванредне афирмације домаћих умјетника.

ЦИЉ – АФИРМАЦИЈА ДОМАЋИХ УМЈЕТНИКА

Тако је, каже Маринковићева, књига бањалучког књижевника Јове Чулића “Јунак у трегерима” доживјела је сценску праизведбу у овом театру, а млади бањалучки редитељ Никола Бундало је са својих 23 године достојно и достојанствено обиљежио стогодишњицу рођења великог Душка Радовића представом “Био једном један лав”.

Уз руску бајку “Коњић Грбоњић” Петра Павловича Јершова и Андерсенову “Малу сирену”, додаје она, у Дјечијем позоришту је ове године живио читав свијет.

ТРИ ПРЕДСТАВЕ ОСВОЈИЛЕ 16 НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛИМА

“Дакле, нисам задовољна, него сам – презадовољна! Донијели смо Републици Српској 16 награда за 12 мјесеци ове године. Оно што снажно темељи убједљиви успјех је чињеница да су са фестивала награде донијеле три представе – ‘Седам гавранова’, ‘Вук са мирисом бобица’ и ‘Јунак у трегерима’”, навела је Маринковићева.

И најнеупућенијем у квалификације једног театра, сматра она, управо овај податак говори о снази ансамбла, доброј репертоарској политици при избору наслова и редитеља, односно нивоу продукције која снажно стоји иза сваког пројекта Дјечијег позоришта.

“Велики сте кад освајате награде и са једном представом, а кад их освајате са три, онда сте највећи”, истакла је Маринковићева.

ВЈЕРНО СЕ ЧУВА ТРАДИЦИЈА ДУГА 67 ГОДИНА

Према њеним ријечима, традиција и ауторитет какве 67 година баштини Дјечије позориште били су вјеродостојан аргумент да ће се и у времену ванредних околности изазваних вирусом корона сачувати линије повјерења са умјетницима свијета.

“У овом тренутку ми изгледа невјероватније, а тиме и значајније, то што смо и 2020. и 2021. године организовали Међународни фестивал позоришта за дјецу, за разлику од многих догађаја ове врсте који су или отказивани или трајали онлајн. Једнако тако и у обје сезоне над којима је тај сиви, пријетећи облак короне даноноћно слутио невријеме, у Бањалуку су долазили умјетници, који су реализовали планиране представе”, рекла је Маринковићева.

Она је рекла да су Југ Радивојевић, Тамара Кучиновић, Зијах Соколовић, Адиса Ватреш Селимовић, Лазар Новков, Олга Зибјинска, Јакуб Максимов…само неки од добро познатих имена који су радили са ансамблом Дјечијег позоришта и омогућили да у потпуности испуни своје програмске циљеве.

(СРНА)