Međunarodni dan lutkarstva

Uz 20. mart, kada se obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, počela je Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime, 22. marta i Dan pozorišta, 27. marta.
A za Dječije pozorište Republike Srpske upravo je današnji dan, Međunarodni dan lutkarstva, najvažniji datum kojim se na svjetskoj mapi ispisuje značaj umjetnosti teatra za najmlađe.
Dosljedan u promovisanju vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece, nacionalni teatar je jednako smjeran i odgovoran partner porodici – djeci i roditeljima, ali i prosvjetnim radnicima, koji odlazak u Pozorište dosljedno promovišu kroz obrazovni program i nastavu.
A kako je danas i Međunarodni dan poezije, nema simboličnije čestitke svim lutkarima i djeci svijeta, od pjesme posvećenoj njima.
Stihovima Duška Radovića Dječije pozorište Republike čestita Međunarodni dan lutkarstva, a predstavom „Noć u Merlinovom zamku“, koji danas igra u Laktašima, u najboljem zaokružujemo dan, slaveći umjetnost!
Kad Sedam Veselih Dečaka
Kad sedam veselih dečaka
ugazi u sedam prolećnih bara
– izađe sedam pijanih čizmara.
Kad sedam pijanih čizmara
prošeta kroz sedam pekara
– izađe sedam belih mlinara.
Kad sedam belih mlinara
uđe kod sedam poslastičara
– izađe sedam brkatih kaplara.
Kad sedam brkatih kaplara
po sedam tavana protumara
– izađe sedam crnih odžačara.
Kad sedam crnih odžačara
umije sedam strpljivih baka
– gle! zeva sedam sanjivih dečaka!