„Пећа и вук“ у званичној селекцији суботичког фестивала

Представа „Пећа и вук“ у режији Бисерке Колевске, коју је Дјечије позориште Републике Српске кандидовало за такмичарски програм 28. Међународног фестивала позоришта за децу, а који ће се одржати у Суботици, Србија, од 19. до 24. септембра 2021. године, прошла је селекцију и „Пећа и вук“ путује на најпрестижнији фестивал за дјецу у региону.
Како стоји у допису дирекције Фестивала, који је потписао Илија Татић, директор, „званична селекција 28. Фестивала састоји се од 15 представа са свих континената, укључујући и Европу, Азију, Африку, Северну и Јужну Америку и земљу домаћина Србију. Представе ће се играти на три локације (Народно позориште – Сцена Јадран, Дечије позориште и Позориште Kостоланyи Дезсе) од недеље 19. септембра до петка 24. септембра. О наградама одлучује међународни жири састављен од светски признатих позоришних уметника и театролога. Поред званичне селекције Фестивал ће и ове године бити богат различитим пратећим програмима: изложбе, радионице, филмски програм, промоције књига, издаваштво, програм Тргови и улице и гостовања. „
Подсјетимо, у представи „Пећа и вук“ играју Душко Мазалица, Драган Вучић, Божана Бијелић, Драган Бањац, Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ђурђа Вукашиновић и Ана Анђелић.
Сценографију и костим потписује Свила Величкова, а ова „симфонијска бајка“ је дјело великог руског композитора Сергеја Прокофјева.
Наиме, Централно дјечије позориште из Москве је 1936. године од Сергеја Прокофјева наручило симфонију за дјецу, са циљем да се култивише музички укус дјеце од самог почетка њиховог школовања. Одушевљен понудом, Прокофјев је дјело „Пећа и вук“ написао за свега четири дана.
„Пећа и вук“, у извођењу ансамбла Дјечијег позоришта Републике Српске једна је од омиљенијих представа, коју публика радо гледа и свако извођење испрати овацијама.