Представа „Бела грива“ отвара 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу

БАЊАЛУКА- Представа „Бела грива“ Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда отвориће 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се од недјеље одржава у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Овај комад биће изведен са почетком у 18 часова, а најмлађи љубитељи театра моћи ће да уживају у чаробном свијету лутака до 15. октобра.

На манифестацији коју организује Дјечије позориште РС, учествоваће позоришта из десет држава и то Србија, Хрватска, Словенија, Турска, Италија, Шпанија, Словачка, Бугарска, Јапан и БиХ, а у такмичарском програму учествоваће 11 представа.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић је истакла да ће се под кровом овог театра идуће седмице, од десет часова ујутру до 20 сати, дешавати различити програми, представе, изложбе, промоције књига и луткарске радионице.

-Баш као у бајкама, у којима јунаци  савладавајући препреке, стижу до свог узвишеног чина, тако и Дјечије позориште РС, већ трећу годину, борећи се са препрекама, стиже до свог циља, односно Међународног фестивала позоришта за дјецу. Двије године пандемије вируса корона, чији је црни облак заклонио сунце над свим свјетским театрима, биле су невјероватан изазов и несагледив ризик за организацију Фестивала. Али смо успјели-рекла је Лабовић Маринковић.

Додала је да због свјетске економске кризе, многи театри, уврштени у селекцију 21. Међународног Фестивала позоришта, нису могли да обезбиједе финансијска средства за путовања.

-Буџети којима се финансирају су смањени и није било рјешења, тако да наши пријатељи из Пољске, Грчке, Бразила и Русије нису могли да пронађу начин како да попутују у Бањалуку-казала је Лабовић Маринковић.

На овај фестивал било је пријављено 87 представа, а селектор фестивала и умјетнички директор Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица нагласио је да је гледајући велики број комада одлучио да  мото фестивала буде „Мало је много“.

-Лутка је важан фактор у одрастању дјеце. Она је повод, средство и мотор за игру. Она настаје у најранијем дјетињству и помоћу ње учимо о свијету који нас окружује. Међународни фестивал позоришта за дјецу улази у трећу деценију и досад је његовао луткарски облик позоришта за дјецу. Луткарство тражи маштовитост, креативност, али и сведеност и једноставност. Богатство изражаја је веће, али и вјештина креирања и вођења лутке кроз причу мора да буде тачнија и снажнија-истакао је Мазалица.

Објаснио је да што су лутке необичније и имају мало могућности за анимацију, теже им је удахнути живот, али да онда приче постају аутентичније и занимљивије испричане.

-Што је лутка једноставнија игра мора бити доминантна. Из тог односа добијамо живо позориште које провоцира машту публике и одише енергијом игре која оплемењује. Том идејом сам се водио приликом избора представа за овај фестивал-закључио је Мазалица.

Ове године малишани ће моћи да уживају у троминутној луткарској представи „Театар за једно“ коју изводи умјетница Јуки из Јапана.

Представа „Коњић грбоњић“ Дјечијег позоришта РС, 15. октобра у 18 часова, затвориће 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу.