Predstava „Bio jednom jedan lav“ sutra premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske

GLAS SRPSKE  –  Predstava „Bio jednom jedan lav“ rađena prema tekstu srpskog književnika Duška Radovića, povodom obilježavanja stogodišnjice njegovog rođenja, a u režiji Nikole Bundala premijerno će biti izvedena sutra, u 18 časova, u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković istakla je, govoreći o komadu „Bio jednom jedan lav“ da je bio veliki izazov da se mališanima predstavi ovako ozbiljan umjetnički rukopis.

-Činjenica da se baš u Banjaluci proslavlja njegov stoti rođendan, a da će u Beogradu u isto vrijeme, kad bude naša premijera, trajati promocija monografije o Dušku Radoviću pod nazivom „100“ velika je stvar. Djeca će, gledajući i slušajući ono što Duško Radović kroz predstavu „Bio jednom jedan lav“ poručuje, postati savremenici bezvremenog uma i djela Duška Radovića-kazala je Labović Marinković.

Dodala je da je umjetnčki direktor ovog teatra Duško Mazalica odlučivši se za rad na ovoj predstavi pozvao Nikolu Bundala da režira, da bi kroz razgovor saznao da Bundalo istog dana kad i Duško Radović slavi rođendan, te da je to bio dobar znak.

-Posebno poštovanje glumcima Đorđu Jankoviću, Svjetlani Andrić i Zorani Šuman koji su otvorenog srca prihvatili Nikolu Milakovića i Nikolu Bundala. Mladost se sudarila sa zrelošću stvorivši sjajan tandem. Ovom predstavom, odlazeći u druge gradove i države, svjedočićemo koliko je važno imati u nacionalnom korpusu ime intelektualca kakav je bio Duško Radović-dodala je ona.

Reditelj Nikola Bundalo kazao je da je dijete ovog teatra, te da mu je bila velika čast da radi u Dječijem pozorištu RS gdje je i zavolio  teatar.

-Imao sam veliku odgovornost, jer prvi put radim polulutkarsku predstavu i to za djecu, a tu je i jubilej rođenja Duška Radovića. Krajem oktobra  smo krenuli u proces i zahvalan sam ekipi od koje sam mnogo naučio. Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje. Ovaj komad je zanimljiv spoj studentskog i profesionalnog pristupa- rekao je Bundalo.

Umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS i glumac Duško Mazalica naglasio je da je počastvovan što će ovom predstavom odati počast Dušku Radoviću.

-Za mene je to mnogo više, mi ćemo ovim da prizovemo duh jednog velikog književnika. Radović je izvođen kod nas u pozorištu često i mi smo kao glumci odrasli na mnogim predstavama koje je po njegovim djelima režirao pokojni Nenad Bojić. Koliko je Duško Radović bio slobodan i velik književnik pokazuje i to da su ga pojedine književne strukture odbacile, a on je nastavio da radi kako je znao i umio. Živio je kako je sam kazao na svom ostrvu pisaćeg stola-ispričao je Mazalica.

Objasnio je da je je baš to razlog zašto se u ovom teatru igra Radovićev „Strašan lav“ pod nazivom „Bio jednom jedan lav“.

-Ovim nazivom aludiramo na to koliko je Duško Radović bio s jedne strane strašan, velik i čudesan književnik, a s druge emotivan, senzualan i stidljiv. To je divan spoj u kojem je on stvarao velika djela-kazao je Mazalica.

Glumica Zorana Šuman je dodala da se, pored glavnog junaka Lava kojeg animira Đorđe Janković, u komadu pojavljuje još mnogo likova.

-Predstava je osmišljena tako da ne zahtijeva specijalne tehničke uslove, lako je izvodljiva u salama gdje postoje minimalni  uslovi za izvođenje. Nadam se da ćemo sa ovim komadom doći do mnogih mjesta u Republici Srpskoj da i drugi mališani, koji nemaju priliku tako često da vide neku predstavu, uživaju-kazala je Šuman.

Mladi glumac Nikola Milaković, kojem je ovo druga premijera pod krovom Dječijeg pozorišta RS, kazao je da je ovo za njega bila velika čast i privilegija, te da je mnogo naučio od starijih kolega. Kako je kazao komad je autentičan jer sve nastaje na sceni od lutaka i muzike do svjetla.

Glumica Svjetlana Andrić je istakla da u dosadašnjoj karijeri nije imala priliku da na ovakav način pristupi radu na nekoj predstavi.

-Na sceni smo otkrivali šta bismo trebali i htjeli da stvorimo. Sve je rađeno intimno, fokusrani smo na suptilne i sitne elemente.  Predstava je bez teksta, pjesma je okvir kojeg se držimo i mislim da ćemo moći da je pokažemo širom naše zemlje i širom drugih zemalja-poručila je ona.

Ansambl Dječijeg pozorišta RS trenutno radi i na predstavi „Mala sirena“ čija je premijera zakazana za 8. decembar.

SCENOGRAFIJA

Scenograf Berina Šuščević je kazala da je zajedno sa Petrom Jocić idejno rješavala i scenografiju i lutke.

-Rad smo sveli na ideju da je pjesma crtež, jer na kraju se briše lav gumicom. Tako da smo sav estetski izraz sveli na to da bude prikazan linijom. Ono što je bilo iskušenje i nama a i glumcima, je to da predstava bude skoro u mraku a da lutke i scenografija svijetle. To je priličan eksperiment, ali jako sam zadovoljna cijelim procesom-rekla je ona.