Сарадња ДП РС и позоришта НР Кине: Нови простор за међународне успјехе

НЕЗАВИСНЕ  – Дјечије позориште Републике Српске (ДП РС) дуже од деценије сарађује са умјетницима из Народне Републике Кине, те зато посјета господина Тијана Чена из Удружења за размјену културе и образовања између Кине и Србије доноси добре вијести да се отвара нови простор који ће омогућити да се Република Српска и национални дјечији театар нађу на истој мапи партнерства.

Наиме, како је саопштено из ове куће, Чен је предложио да Позориште за дјецу из града Лијан учествује на 22. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци у октобру 2023. године, а да Дјечије позориште Републике Српске буде учесник фестивала чији је домаћин театар из Лијана, у мају 2024. године.

У разговору с Љиљаном Лабовић Маринковић, директорицом ДП РС, Тијан Чен је појаснио да у Кини тек почетком 2023. године попуштају превентивне мјере донесене због пандемије вируса корона и да је организација међународних догађаја у Кини могућа 2024. године.

„Партнерство са Позориштем за дјецу из Лијана било би ново и драгоцјено искуство за ансамбл Дјечијег позоришта, које у својој архиви биљежи важне датуме којима се ова сарадња потврђивала у претходном периоду. Подсјећамо, након посјете кинеске делегације Дјечијем позоришту Републике Српске у мају 2017. године, коју је организовало Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Министарством културе НР Кине, предсједница делегације и директорица гуангдоншке агенције за позоришни менаџмент ‘Слон’, госпођа Фу Јуан је позвала Дјечије позориште на прво гостовање у Кини“, јавили су из ДП РС.

Тако је већ у новембру 2017. године, јављено је у наставку, у милионском граду Донгуану, уз подршку Владе Републике Српске, Дјечије позориште представило изложбу 107 лутака и 20 маски из свог музеја.

„Лутке су биле изложене у Сонгшан библиотеци у Донгуану и за мјесец дана их је свакодневно разгледало по 1.000 посјетилаца“, саопштено је из ДП РС.

Како су подсјетили у саопштењу из националног театра Републике Српске за дјецу, већ сљедеће, 2018. године „Фолклорна магија“, једна од најнаграђиванијих представа овог позоришта, гостовала је у граду Донгуан.

„Од 11. до 26. августа 2028. године у шест различитих позоришта са дворанама које броје од 1.000 до 1.200 мјеста ‘Фолклорна магија’ представљала је позоришно и културно стваралаштво Републике Српске милионској кинеској публици“, подсјетили су из ДП РС.

С тим у вези, како је закључено у саопштењу, посјета Тијана Чена отворила је нови простор за сусрет бањалучких малишана са кинеским театром, али и кинеских са бањалучким.